Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су нуспојаве ваше омиљене намирнице

Лук је основна намирница у многим кухињама широм света, али да ли сте знали да може имати и нежељене ефекте које нисте могли да замислите?
Фото: Pixabay/Hans

Када почнете да кувате добро јело, често је први састојак само сецкани лук. Међутим, нажалост, посебно ако имате навику да га често додајете у своју исхрану, а посебно ако је сиров – може изазвати један од ових нежељених ефеката:

Алергије

Може ли и лук изазвати алергијске реакције? Лук је део породице Лилиацеае, заједно са белим луком, шпарогама и празилуком. Прекомерна конзумација лука може да појача алергијске реакције на поврће из целе групе Лилиацеае, па ако већ знате да имате алергију на ово друго поврће, чувајте се и лука.

Болови у стомак

Постоји неколико намирница које могу изазвати рефлукс желуца или жгаравицу, а лук је једна од њих. Они који већ имају осетљивија црева могли би да размисле да у потпуности избегну ово поврће, одлучујући се за друге врсте са мање тешким укусима.

Сузе у очима

Ако сте икада сецкали, сецкали лук, знаћете да је плакање током припреме врло уобичајено. Кривац овог феномена је метаболит сумпора који лук ослобађа када му се разбију ћелијски зидови. Када овај облик метаболита доспе у ваше очи, може изазвати иритацију и, у одбрани, довести до сузења очију. Проблем је што у контакту са сузама ослобађање гасова доводи до стварања сумпорне киселине. Ово ће учинити да вам очи горе још више. У ствари, овај метаболит се ослобађа само када су зидови ћелија лука сломљени. Решење би стога могло бити коришћење оштријег ножа или алтернативног алата.

Иритабилна црева

Синдром иритабилног црева се погоршава одређеним врстама хране која садржи елементе који се тешко варе. Лук је део ових намирница и, ако се конзумира у великим количинама, погоршава симптоме синдрома иритабилног црева.

Лош задах

Завршавамо са једном од најпознатијих нуспојава од свих: халитозом – која се обично назива и лош задах. Конзумирање лука има краткорочни ефекат на квалитет даха, тако да нема разлога за бригу, али ако имате састанак или пословни састанак, избегавајте лук.

Da li ste znali da zeleni čaj može da doprinese zdravlju vaše kose?

Преузмите андроид апликацију.