Početna > Biznis
Biznis

EU uvela zakonodavstvo o vodi za piće da bi se postigla nulta zagađenost

U Evropskoj uniji danas je stupila na snagu Direktiva o vodi za piće, čiji je osnovni cilj da se postigne nulta zagađenosti.
Foto: Pixabay/com77380

Države članice moraju da prenesu Direktivu u nacionalno zakonodavstvo i da se pridržavaju njegovih odredbi.

Nova pravila su, kako kaže Evropska komisija, „jedan od najviših svetskih standarda za vodu za piće, u skladu sa ambicijom nulte zagađenosti objavljenom u Evropskom zelenom dogovoru i takođe odgovor na prvu uspešnu Evropsku građansku inicijativu „Rajt for voter“ („Right2Water“), koja je prikupila 1,6 miliona potpisa podrške poboljšanju pristupa bezbednoj vodi za piće za sve Evropljane“.

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičijus, izjavio je da se Direktiva bavi „opasnim hemikalijama i mikroplastikom koji završavaju u vodi za piće, čineći je bezbednom za piće i bezbednom za životnu sredinu“.

„Da bi se obezbedio visok kvalitet vode za piće, Direktiva o vodi za piće uključuje ažurirane bezbednosne standarde, uvodi metodologiju za identifikaciju i upravljanje rizicima kvaliteta u celom lancu snabdevanja vodom, uspostavlja listu supstanci u nastajanju kao što su mikroplastika, endokrini disruptori, kao i kao nove vrste hemikalija koje treba pratiti i uvodi odredbe o usaglašenosti za proizvode koji se koriste u kontaktu sa vodom za piće“, navela je EK.

„Nova direktiva se bavi curenjem vode jer se sada u proseku 23 odsto prečišćene vode u EU gubi tokom distribucije. Takođe postoje zahtevi za države članice da poboljšaju i održe pristup vodi za piće za sve, a posebno za ranjive i marginalizovane grupe“, saopštila je Komisija.

Predložila je ažuriranje Direktive o vodi za piće, koja je prvobitno datirala iz 1998. godine, kako bi se očuvao kvalitet vode za piće na duži rok i zaštitili potrošači od ovih novih potencijalnih rizika.

Sud EU:Turistima bar delimično refundirati novac izgubljen zbog kovid mera

Preuzmite android aplikaciju.