Почетна > Бизнис
Бизнис

Суд ЕУ:Туристима бар делимично рефундирати новац изгубљен због ковид мера

Путници чији су пакет аранжмани пропали због мера уведених због пандемије корона вируса моћи ће да добију бар делимичан повраћај тог новца, саопштио је данас највиши суд Европске уније.
Фото: Pexels/Anna Shvets

Европски суд правде дао је своје мишљење након што је суд у Минхену од њега затражио мишљење у вези двоје туриста, који су купили двонедељни пакет аранжман на шпанском острву Гран Канарија, почевши од 13. марта 2020. године, у тренутку када је пандемија корона вируса погодила Европу, преноси АП.

Због наметнутих ограничења и ранијег повратка кући, туристи су тражили смањење цене аранжмана за чак 70 одсто.

Када су ограничења уведена 15. марта, на шпанском острву су плаже затворене, уведен је полицијски час, а гости су могли да напуштају собе само да би јели, саопштио је суд ЕУ.

Туроператор је одбио тражено снижење, уз образложење да се не може сматрати одговорним за „општи животни ризик“.

Међутим, Суд ЕУ је утврдио да „путник има право на смањење цене свог аранжмана ако је дошло до неусклађености путних услуга укључених у пакет, због ограничења која су наметнута на дестинацији путовања ради сузбијања ширења заразне болести, као што је ковид-19“.

Речено је да није важно да ли су слична ограничења наметнута у месту пребивалишта путника или у другим земљама.

Додаје се да ће немачки суд сада морати да процени да ли ограничења у конкретном случају могу да представљају неиспуњење или неисправно извршење уговора од стране организатора путовања.

Velika promena za penzionere – menja se način isplate penzija

Преузмите андроид апликацију.