Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ увела законодавство о води за пиће да би се постигла нулта загађеност

У Европској унији данас је ступила на снагу Директива о води за пиће, чији је основни циљ да се постигне нулта загађености.
Фото: Pixabay/com77380

Државе чланице морају да пренесу Директиву у национално законодавство и да се придржавају његових одредби.

Нова правила су, како каже Европска комисија, „један од највиших светских стандарда за воду за пиће, у складу са амбицијом нулте загађености објављеном у Европском зеленом договору и такође одговор на прву успешну Европску грађанску иницијативу „Рајт фор вотер“ („Right2Water“), која је прикупила 1,6 милиона потписа подршке побољшању приступа безбедној води за пиће за све Европљане“.

Комесар за животну средину, океане и рибарство, Виргинијус Синкевичијус, изјавио је да се Директива бави „опасним хемикалијама и микропластиком који завршавају у води за пиће, чинећи је безбедном за пиће и безбедном за животну средину“.

„Да би се обезбедио висок квалитет воде за пиц́е, Директива о води за пиће укључује ажуриране безбедносне стандарде, уводи методологију за идентификацију и управљање ризицима квалитета у целом ланцу снабдевања водом, успоставља листу супстанци у настајању као што су микропластика, ендокрини дисруптори, као и као нове врсте хемикалија које треба пратити и уводи одредбе о усаглашености за производе који се користе у контакту са водом за пиће“, навела је ЕК.

„Нова директива се бави цурењем воде јер се сада у просеку 23 одсто пречишћене воде у ЕУ губи током дистрибуције. Такође постоје захтеви за државе чланице да побољшају и одрже приступ води за пиц́е за све, а посебно за рањиве и маргинализоване групе“, саопштила је Комисија.

Предложила је ажурирање Директиве о води за пиће, која је првобитно датирала из 1998. године, како би се очувао квалитет воде за пиће на дужи рок и заштитили потрошачи од ових нових потенцијалних ризика.

Sud EU:Turistima bar delimično refundirati novac izgubljen zbog kovid mera

Преузмите андроид апликацију.