Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ разматра одлагање нафтног ембарга Москви

Водећи европски снабдевач природним гасом – Русија, од среде је додатно заоштрила односе с Немачком (кључним купцем у ЕУ), одлуком да обустави доток сибирског енергента гасоводом „Јамал” преко Пољске ка најјачој континенталној економији и уведе санкције против 31 европске енергетске компаније. Ова руска рампа испорукама гаса кроз „Јамал” симболичног је карактера, будући да се односи на транзит тек око три одсто енергента намењеног Немачкој.
Фото: Unsplash/theblowup

С друге стране, одлука Москве да забрани пословне и финансијске трансакције „Гаспрома” с неким од до јуче водећих немачких партнера (као и с пољским власником крака гасовода „Јамал”), отвара питање формата даљег плаћања и снабдевања тим неопходним енергентом. Немачка увози 35 одсто природног гаса из Русије, док су европске резерве тог енергента, нафте и њених деривата на историјском минимуму.

Москва је најновију одлуку о енергетским контрасанкцијама образложила лавином казнених мера које је ЕУ већ увела (санкције против „Росњефта” ступају на снагу 15. маја), уз најаву нафтног ембарга. Немачки министар економије Роберт Хабек упозорио је да Русија енергију отворено користи као „оружје”. Истовремено је оценио да је Немачка „можда кадра да преброди следећу зиму без руског гаса, али под неколико услова”, међу којима је хитно пуњење складишта енергената. Велику штедњу означио је као најпречи корак.

На удару најновијих руских финансијских мера нашла се фирма „Газпром Германија”, као и низ њених филијала у Немачкој и на Острву, над којима је Берлин почетком прошлог месеца привремено преузео државну контролу, како би „остварио безбедност снабдевања”, пренео је „Волстрит џорнал”.

Најновијом одлуком Москве о рампи „Јамалу” европско тржиште природног гаса сада остаје ускраћено за још један правац снабдевања сибирским енергентом. И то након одлуке Украјине у понедељак да надаље обустави прихват сибирског гаса преко једне од две улазне гасне станице из правца Русије. Званични Кијев јуче је истакао да та одлука остаје на снази све док је гасна станица „Сохрањивка у рукама „окупационих снага”. Истовремено, Кијев је објавио да је и транзит руског енергента преко друге виталне улазне гасне станице – „Суџа” – доведен у питање због „активности трупа на терену”, пренео је „Блумберг”.

Indijci tužili naslednike, jer im nisu ostavili unuče

Преузмите андроид апликацију.