Početna > Biznis
Biznis

EU razmatra odlaganje naftnog embarga Moskvi

Vodeći evropski snabdevač prirodnim gasom – Rusija, od srede je dodatno zaoštrila odnose s Nemačkom (ključnim kupcem u EU), odlukom da obustavi dotok sibirskog energenta gasovodom „Jamal” preko Poljske ka najjačoj kontinentalnoj ekonomiji i uvede sankcije protiv 31 evropske energetske kompanije. Ova ruska rampa isporukama gasa kroz „Jamal” simboličnog je karaktera, budući da se odnosi na tranzit tek oko tri odsto energenta namenjenog Nemačkoj.
Foto: Unsplash/theblowup

S druge strane, odluka Moskve da zabrani poslovne i finansijske transakcije „Gasproma” s nekim od do juče vodećih nemačkih partnera (kao i s poljskim vlasnikom kraka gasovoda „Jamal”), otvara pitanje formata daljeg plaćanja i snabdevanja tim neophodnim energentom. Nemačka uvozi 35 odsto prirodnog gasa iz Rusije, dok su evropske rezerve tog energenta, nafte i njenih derivata na istorijskom minimumu.

Moskva je najnoviju odluku o energetskim kontrasankcijama obrazložila lavinom kaznenih mera koje je EU već uvela (sankcije protiv „Rosnjefta” stupaju na snagu 15. maja), uz najavu naftnog embarga. Nemački ministar ekonomije Robert Habek upozorio je da Rusija energiju otvoreno koristi kao „oružje”. Istovremeno je ocenio da je Nemačka „možda kadra da prebrodi sledeću zimu bez ruskog gasa, ali pod nekoliko uslova”, među kojima je hitno punjenje skladišta energenata. Veliku štednju označio je kao najpreči korak.

Na udaru najnovijih ruskih finansijskih mera našla se firma „Gazprom Germanija”, kao i niz njenih filijala u Nemačkoj i na Ostrvu, nad kojima je Berlin početkom prošlog meseca privremeno preuzeo državnu kontrolu, kako bi „ostvario bezbednost snabdevanja”, preneo je „Volstrit džornal”.

Najnovijom odlukom Moskve o rampi „Jamalu” evropsko tržište prirodnog gasa sada ostaje uskraćeno za još jedan pravac snabdevanja sibirskim energentom. I to nakon odluke Ukrajine u ponedeljak da nadalje obustavi prihvat sibirskog gasa preko jedne od dve ulazne gasne stanice iz pravca Rusije. Zvanični Kijev juče je istakao da ta odluka ostaje na snazi sve dok je gasna stanica „Sohranjivka u rukama „okupacionih snaga”. Istovremeno, Kijev je objavio da je i tranzit ruskog energenta preko druge vitalne ulazne gasne stanice – „Sudža” – doveden u pitanje zbog „aktivnosti trupa na terenu”, preneo je „Blumberg”.

Indijci tužili naslednike, jer im nisu ostavili unuče

Preuzmite android aplikaciju.