Početna > Svet
Svet

Eksperti: „2022. godina će biti najgora do sada“

Istraživači sajber bezbednosti nisu optimistični kada je u pitanju predstojeći period.
Foto: Unsplash/Adi Goldstein

Kriminalci i distributeri ransomvera su značajno evoluirali tokom poslednjih nekoliko godina. Operateri, koji su ranije bili razuđene grupe ili pojedinci, sada su postali visoko sofisticirani i organizovani.

Eksperti za sajber bezbednost sugerišu da se ne očekuje poboljšanje situacije. Neki od njih kažu i da se nalazimo u „zlatnom dobu ransomvera“, te da će 2022. godina biti najgora do sada.

Prema navodima agencije ENISA (Agencija za sajber bezbednost Evropske Unije), ransomver napadi su porasli za 150 procenata između aprila 2020. godine i jula 2021.

Jedan od najvećih faktora, koji su uticali na povećanje učestalosti ransomver napada, jeste monetizacija. Sajber kriminalci su u velikom broju slučajeva, od pojedinačnih napada, uspevali da iznude milione dolara.

Delom, veliki pokretač ransomver napada jeste zloupotreba tehnologija u razvoju. Sugeriše se da se kvantum računarstvo potencijalno koristi za razvoj novih načina pokretanja sajber napada.

Istraživači sajber bezbednosti ukazuju da će hakeri ići dotle da će organizacijama iznuđivati novac preko modela pretplate, gde će se kriminalcima plaćati kako vas ne bi napadali.

Kina će reagovati na ekonomske sankcije SAD

 

Preuzmite androidaplikaciju.