Почетна > Свет
Свет

Експерти: „2022. година ће бити најгора до сада“

Истраживачи сајбер безбедности нису оптимистични када је у питању предстојећи период.
Фото: Unsplash/Adi Goldstein

Криминалци и дистрибутери рансомвера су значајно еволуирали током последњих неколико година. Оператери, који су раније били разуђене групе или појединци, сада су постали високо софистицирани и организовани.

Експерти за сајбер безбедност сугеришу да се не очекује побољшање ситуације. Неки од њих кажу и да се налазимо у „златном добу рансомвера“, те да ће 2022. година бити најгора до сада.

Према наводима агенције ЕНИСА (Агенција за сајбер безбедност Европске Уније), рансомвер напади су порасли за 150 процената између априла 2020. године и јула 2021.

Један од највећих фактора, који су утицали на повећање учесталости рансомвер напада, јесте монетизација. Сајбер криминалци су у великом броју случајева, од појединачних напада, успевали да изнуде милионе долара.

Делом, велики покретач рансомвер напада јесте злоупотреба технологија у развоју. Сугерише се да се квантум рачунарство потенцијално користи за развој нових начина покретања сајбер напада.

Истраживачи сајбер безбедности указују да ће хакери ићи дотле да ће организацијама изнуђивати новац преко модела претплате, где ће се криминалцима плаћати како вас не би нападали.

Kina će reagovati na ekonomske sankcije SAD

 

Преузмите андроид апликацију.