Почетна > Зелени град
Зелени град Новосадске приче

Двориште једне новосадске школе краси доброћудни лондонски див

Лондонски или јаворолисни платан се веома често среће у новосадским градским парковима и дрворедима, међутим један примерак овог платана издваја се по својој лепоти и импозантности јер доминира целим двориштем једне новосадске основне школе.
платан
Фото: Градске инфо

У питању је Споменик природе ,,Платан у дворишту основне школе ,,Милош Црњански“ у Новом Саду“, који је стављен под заштиту 2002. године као значајно природно добро III категорије.

Лондонски платан је до почетка двадесетог века постао толико популаран да је чинио преко 60% дрвећа у Лондону, међутим његова популарност се није ограничила само на Лондон, платанско лудило је тада већ захватило цео свет, па није заобишло ни Нови Сад. Најпознатији Споменик природе у нашем граду поред платана у дворишту основне школе ,,Милош Црњански“ је и платан у дворишту касарне ,,Др Арчибалд Рајс“ који се такође налази под заштитом.

Платан у дворишту основне школе ,,Милош Црњански“ је веома доброг здравственог стања без обзира на његову старост која се процењује на преко 100 година. На подручју овог Споменика природе установљен је режим заштите III степена чиме су прописане одређене забране, док је дозвољено спровођење свих биолошко-техничких мера које имају за циљ заштиту и очување стабла.

платан
Фото: Градске инфо

Ово моћно стабло има изузетно разгранату крошњу, чврсте и велике листове (грчки ,,platys“ – широк) који подсећају на листове јавора, те отуда и назив јаворолисни платан.

Имајући у виду процес урбанизације Српске Атине, данас постоји посебно наглашена потреба за заштитом и очувањем вредних зелених површина градске целине, а поред градских паркова посебну вредност имају стари дрвореди који су сачувани у градском језгру.

Управљач овог Споменика природе, као и осталих стабала која су стављена под заштиту на територији града Новог Сада је ЈКП ,,Градско Зеленило“ које је дужно да стабло чува и одржава у складу са прописаним мерама заштите.

Платани имају вишеструк значај како за природу, тако и за човека. Како је уочена његова отпорност према гасовима и прашини, данас се платани сматрају најприкладнијом врстом за паркове и дрвореде у урбаним срединама.

платан
Фото: Градске инфо

Деца ово стабло обожавају, јер их подсећа на доброћудног дива који има војничко одело, а на то их асоцира управо његова кора – односно љуске које се саме одвајају, чиме се стабло само чисти од загађења које може да запуши његове поре.

Koji Spomenik prirode krije kasarna ,,Dr Arčibald Rajs“ u Futoškoj ulici?

 

Преузмите андроид апликацију.