Почетна > Зелени град
Зелени град Новосадске приче

Који Споменик природе крије касарна ,,Др Арчибалд Рајс“ у Футошкој улици?

Касарна „Др Арчибалд Рајс“ изграђена за време Аустроугарске монархије осим што крије језиве тајне, крије и немог сведока свих терора и страдања многих родољуба у протеклих 130 година на овим просторима.
платан
Фото: Градске инфо

У питању је Споменик природе ,,Јаворолисни платан у Новом Саду“ који је 1995. године проглашен заштићеним подручјем III категорије због својих истакнутих биолошких вредности чиме привлачи пажњу и доминира централним простором великог дворишта касарне.

Јаворолисни платан често се назива још и лондонски платан, а настао је у XVII веку као хибридна врста у Енглеској укрштањем источног и западног платана. Као високо листопадно дрво широке крошње расте у висину до 35 m, са деблом пречника до 2,3 m.

платан
Фото: Pixabay/4volvos

Због велике отпорности на загађења идеалан је за садњу у урбаним зонама, па се сврстава међу врсте које имају највише могућности да се гаје у градовима, а у нашој земљи платан је једна од веома често коришћених дрвенастих врста на зеленим површинама.

Храст лужњак на Петроварадинској тврђави проглашен је заштићеним подручјем од локалног значаја као један од репрезентативних примерака своје врсте на територији града Новог Сада и зеленила саме тврђаве.

Јаворолисни или лондонски платан има крупне, необично лепе и препознатљиве листове, који поред тога што праве добар хлад, лако се и скупљају када пред зиму опадну. Стабло има белу, ишарану кору, која је декоративна преко целе године, посебно током зиме, када је лишће не скрива, а такође има и зимски „накит“, односно плодове, који попут лоптица висе са грана.

платан
Фото: Pixabay/Lefthand

У касарни у Футошкој улици били су смештени војници више држава од Аустроугарске, Краљевине Југославије, окупационе фашистичке Мађарске, затим СФРЈ, Србије и Црне Горе те на крају Србије. Како су се смењивале војске, тако се мењао и назив касарне, првобитно се звала ,,Хонведска касарна надвојводе Јозефа“ па ,,Краља Александра“, затим ,,Маршал Тито“ и на крају ,,Др Арчибалд Рајс“.

платан
Фото: PrtSc/mapio.net

Језиви злочини у дворишту касарне дешавали су се за време Другог светског рата и тада је касарна била место стратишта. Насмрт претучене и унакажене жртве мађарски фашисти су вешали управо у сенци овог платана, где су скончали многи Новосађани. Неки од њих су Сава Ђисалов, Петар Блажић, Сава Љубојев, Светозар Марковић – Тоза и други. Тако да поред истакнутих биолошких вредности стабло јаворолисног платана које се налази у дворишту касарне има и историјски значај, чиме се употпуњује основа за његову заштиту.

Једно од најпознатијих стабала ове врсте у нашој земљи је свакако и чувени платан у Топчидеру испред конака кнеза Милоша.

платан
Фото: Wikimedia Commons/Andy Mabbett

Овај платан се одликује великим обимом стабла и разгранатом крошњом. Стар је око 190 година, а сматра се да је посађен током изградње конака, око 1830. године.

Znate li gde se nalazi jedina srebrna kajsija pod zaštitom u našem gradu?

 

Преузмите андроид апликацију.