Naučnici su pratili 171.000 sredovečnih učesnika u Velikoj Britaniji od 2009. do 2018. kako bi videli kolika je verovatnoća da će umreti u periodu od devet godina.
Istraživači su otkrili da odrasli koji uživaju u kafi imaju jednu trećinu manje šanse da umru mladi. Između jedne i po i tri i po šoljice dnevno, uz supenu kašiku šećera, rizik od umiranja smanjen je za 29 do 31 odsto, dok je svaka količina nezaslađene crne kafe smanjila rizik za između 16 i 21 odsto.
Studija pokazala da odrasli koji piju umerene količine kafe sa šećerom dnevno imaju oko 30 odsto manje šanse da umru iz bilo kog razloga od onih koji nisu pili kafu.
Ljudi koji redovno piju kafu suočavaju se sa manjim rizikom od razvoja raka ili srčanih oboljenja, dok su instant, mlevene i bezkofeinske verzije povezane sa manjim rizikom od smrti, otkrili su istraživači.
Prethodna istraživanja su povezivala konzumaciju kafe sa nižim stopama dijabetesa tipa 2, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i bolesti jetre.
Zrna kafe su puna antioksidanata koji pomažu organizmu u borbi protiv štetnih hemikalija i loših ćelija.
Međutim, ni sa kafom ne treba preterati. Ispijanje više od četiri i po šoljice zaslađene kafe svakog dana ili konzumiranje dodatnog mleka i šećera u pićima napolju – može smanjiti korist.
Šest stvari koje će se dogoditi ako prestanete da jedete sir
Preuzmite android aplikaciju.