Иако су јаја релативно мала, садрже много хранљивих материја и могу чинити важан део уравнотежене исхране. Велико кувано јаје садржи око 77 калорија и више хранљивих материја.
Хранљива посластица
Витамини А, Б5, Б12, Д, Е, К, Б6, фолати, фосфор, селен, калцијум, цинк, шест грама протеина, пет грама здравих масти… Све се то налази у само једном јајету. Јаја су добар извор протеина, незасићених масти и важних хранљивих материја, као што су витамин Б6, Б12 и витамин Д.
Јаја подижу добар холестерол
Добар холестерол, липопротеин високе густине, је повишен када се једу јаја. Студија је показала да једење два јаја дневно током шест недеља повећава ниво ХДЛ-а за 10 процената. Људи са вишим нивоом ХДЛ-а имају мањи ризик од срчаних обољења, можданог удара и других здравствених проблема.
Садрже холин
Витамин растворљив у води, холин, се често класификује као витамин Б Холин је неопходан за изградњу ћелијских мембрана, као и за сигналне молекуле мозга. Тврдо кувано јаје садржи око 147 мг холина, што је око 27 одсто дневне препоручене количине.
Јаја помажу у очувању вида
Како старимо, важно је да се боље бринемо о нашим очима. Жуманца су богата антиоксидансима као што су лутеин и зеаксантин, који помажу у смањењу катаракте и макуларне дегенерације. Витамин А је такође кључни састојак жуманца, тако да су добри за очи.
Нека јаја су боља
Можда ћете моћи да уживате у јајима обогаћеним омега-3 ако не волите другу храну (рибу, орашасте плодове, семенке) која је природно богата омега-3 масним киселинама.
Једите довољно протеина и аминокиселина
Протеини су важни за одржавање доброг здравља нашег тела. Свако јаје садржи око шест грама протеина, као и корисне аминокиселине. Унос довољно протеина током дана може нам помоћи да контролишемо тежину, изградимо мишиће, снизимо крвни притисак и ојачамо кости.
Нису лошa за срце
Упркос ономе што се веровало претходних деценија, конзумација јаја не изазива срчане болести или мождани удар. Неке студије сугеришу, међутим, да људи са дијабетесом који једу јаја имају већу вероватноћу да развију срчане болести. Према неким студијама, људи који се придржавају дијете са мало угљених хидрата и једу јаја имају мање шансе да развију срчане болести.
Jaja су заситан оброк
Јаја за доручак могу вам помоћи да се дуже осећате сито због високог садржаја протеина. Можете остати задовољни после или између оброка једући јаја, било да доручкујете омлет или тврдо кувано јаје као ужину. Два јаја која ћете додати вашој свакодневној исхрани могу донети много невероватних предности вашем телу. Конзумирањем ове једноставне намирнице можете искусити разне предности, укључујући обезбеђивање есенцијалних хранљивих материја, подржавање раста мишића, заштиту здравља очију и побољшање функције мозга.
Преузмите андроид апликацију.