Iako su jaja relativno mala, sadrže mnogo hranljivih materija i mogu činiti važan deo uravnotežene ishrane. Veliko kuvano jaje sadrži oko 77 kalorija i više hranljivih materija.
Hranljiva poslastica
Vitamini A, B5, B12, D, E, K, B6, folati, fosfor, selen, kalcijum, cink, šest grama proteina, pet grama zdravih masti… Sve se to nalazi u samo jednom jajetu. Jaja su dobar izvor proteina, nezasićenih masti i važnih hranljivih materija, kao što su vitamin B6, B12 i vitamin D.
Jaja podižu dobar holesterol
Dobar holesterol, lipoprotein visoke gustine, je povišen kada se jedu jaja. Studija je pokazala da jedenje dva jaja dnevno tokom šest nedelja povećava nivo HDL-a za 10 procenata. Ljudi sa višim nivoom HDL-a imaju manji rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.
Sadrže holin
Vitamin rastvorljiv u vodi, holin, se često klasifikuje kao vitamin B Holin je neophodan za izgradnju ćelijskih membrana, kao i za signalne molekule mozga. Tvrdo kuvano jaje sadrži oko 147 mg holina, što je oko 27 odsto dnevne preporučene količine.
Jaja pomažu u očuvanju vida
Kako starimo, važno je da se bolje brinemo o našim očima. Žumanca su bogata antioksidansima kao što su lutein i zeaksantin, koji pomažu u smanjenju katarakte i makularne degeneracije. Vitamin A je takođe ključni sastojak žumanca, tako da su dobri za oči.
Neka jaja su bolja
Možda ćete moći da uživate u jajima obogaćenim omega-3 ako ne volite drugu hranu (ribu, orašaste plodove, semenke) koja je prirodno bogata omega-3 masnim kiselinama.
Jedite dovoljno proteina i aminokiselina
Proteini su važni za održavanje dobrog zdravlja našeg tela. Svako jaje sadrži oko šest grama proteina, kao i korisne aminokiseline. Unos dovoljno proteina tokom dana može nam pomoći da kontrolišemo težinu, izgradimo mišiće, snizimo krvni pritisak i ojačamo kosti.
Nisu loša za srce
Uprkos onome što se verovalo prethodnih decenija, konzumacija jaja ne izaziva srčane bolesti ili moždani udar. Neke studije sugerišu, međutim, da ljudi sa dijabetesom koji jedu jaja imaju veću verovatnoću da razviju srčane bolesti. Prema nekim studijama, ljudi koji se pridržavaju dijete sa malo ugljenih hidrata i jedu jaja imaju manje šanse da razviju srčane bolesti.
Jaja su zasitan obrok
Jaja za doručak mogu vam pomoći da se duže osećate sito zbog visokog sadržaja proteina. Možete ostati zadovoljni posle ili između obroka jedući jaja, bilo da doručkujete omlet ili tvrdo kuvano jaje kao užinu. Dva jaja koja ćete dodati vašoj svakodnevnoj ishrani mogu doneti mnogo neverovatnih prednosti vašem telu. Konzumiranjem ove jednostavne namirnice možete iskusiti razne prednosti, uključujući obezbeđivanje esencijalnih hranljivih materija, podržavanje rasta mišića, zaštitu zdravlja očiju i poboljšanje funkcije mozga.
Preuzmite android aplikaciju.