Svi je imamo u kuhinji, neophodna nam je i olakšava svakodnevnicu. Ipak, ono što treba da znate je da aluminijumska folija može biti opasna za vaše zdravlje.
Otkriveno je da aluminijum iz ove praktične folije vrlo lako ulazi u vaše namirnice i da nakon njihovog konzumiranja završava i u vašem telu.
Što je temperatura hrane za koju se koristi aluminijumska folija veća, to više aluminijuma završava u hrani koju jedemo.
Doktor Zubaidi, jedan od autora sprovedene studije tvrdi da to dovodi do mnogih opasnih bolesti.
On upozorava da se radi o količinama koje su izuzetno štetne po zdravlje.
I zato je vrlo opasno pripremati hranu u aluminijumskoj foliji, podgrevati ili ostaviti hranu da se u njoj hladi.Takva folija nikako nije pogodna za kuvanje, ali ni za korišćenje i skladištenja hrane.
Dr. Zubaidi upozorava da gomilanje aluminijuma u telu može da dovede do ozbiljnih bolesti kao što su osteoporoza i Alchajmerova bolest.
Previše aluminijuma dovodi do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u telu nalazi previše aluminijuma.
U ranijim studijama je pisano o tome kako je kod obolelih od Alchajmera pronađen nataloženi aluminijum u moždanom tkivu.
Isto tako, otkrili su i da veći unos aluminijuma može biti povezan sa smanjenim rastom ljudskih ćelija, što može biti opasno za ljude s bolesnim bubrezima ili bolestima kostiju.
Ipak, ne morate u potpunosti da se odreknete aluminijumske folije jer kako kaže doktor Zubaidi ona nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana (ne priprema se hrana u njoj), i napominje da treba izbegavati i aluminijumski pribor za jelo i posuđe.
Najbolje je za kuvanje koristiti masni papir za pečenje.