Tajna ovog fenomena leži u prisustvu antioksidativnih supstanci – katehina.
Odrasli i deca će rado dočekati ovu vest: čokolada nas ne goji.
Ovo se navodi u studiji koju je sproveo Univerzitet u Granadi.
Istraživanje je pratilo veliki uzorak mladih ljudi, tačnije 1.500 adolescenata, iz 6 različitih evropskih zemalja, kako bi se proverilo koliko bi unos čokolade mogao da podstakne debljanje.
Istraživači su potvrdili da je, bez obzira na fizičku aktivnost i stil ishrane, konzumacija čokolade obrnuto proporcionalna telesnoj masnoći (mereno indeksom telesne mase, veličinom struka i merom koja se zove „analiza bioimpedanse“).
Zaključci ovog istraživanja otkrili su tajnu ovog fenomena u prisustvu antioksidativnih supstanci, katehina, sadržanih u čokoladi.
U praksi, konzumacija čokolade bez debljanja bila bi posledica ovih supstanci koje mogu da stimulišu pravilan metabolizam, stvarajući protivtežu kalorijskom sadržaju kakaoa.
Druga studija, tokom koje je sprovedeno nekoliko eksperimenata, pokazala je da ishrana bogata katehinima smanjuje gojaznost i poboljšava regulaciju nivoa šećera.
Preuzmite android aplikaciju.