Šta kažete za pravu domaću pitu od jabuka koja neodoljivo miriše na cimet i koja vas poziva na druženje uz omiljeni topli napitak?
Hrskavo testo, sočne jabuke, cimet i dobro zagrejana rerna su glavni aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete da pečete tokom cele godine.
Odlično će se slagati uz čaj ili popodnevnu kafu, a krišku možete počastiti i ako pazite na unos slatkih grickalica i poslastica, jer je mnogo „bezopasnije“ od krem torti i torti.
Sastojci za pitu od jabuka:
Za testo:
- 200 grama glatkog pšeničnog brašna
- 100 grama oštrog pšeničnog brašna
- 250 grama putera
- 100 grama šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 1-2 kašike pavlake prstohvat soli malo rendane limunove kore
Za punjenje:
- 7-8 većih kiselih jabuka
- 100 grama šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 vanilin šećer
- 50 grama suvog grožđa (+ tri kašike ruma za namakanje)
- šaka seckanih oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i narendajte na krupnije rende ili iseckajte na sitne kockice. U široku posudu stavite kocku putera, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet, pa lagano dinstajte jabuke dok ne omekšaju i tečnost ne ispari. Ohladiti i umešati seckane orahe i natopljeno suvo grožđe. U činiju prosejati obe vrste brašna, dodati so, šećer, prašak za pecivo, puter narezan na kockice, rendanu koru od pola limuna, jedno jaje i pavlaku i umesiti glatko testo. Zamesiti testo na pobrašnjenoj površini i podeliti na dva dela. Prvi deo razvucite na pleh za pečenje. Pleh premazati puterom, posuti brašnom i staviti u njega razvaljano testo. Izbockajte testo viljuškom. Na isti način razvucite i drugi deo testa. U razvaljano testo dodajte fil od jabuka i poravnajte ga kašikom. Preko fila stavite drugi deo razvaljanog testa i izbockajte ga viljuškom. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite pitu da se potpuno ohladi, pa pospite šećerom u prahu, isecite na kockice i poslužite.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.