Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Девет знакова упозорава да вам је јетра пуна токсина

Јетра проводи хранљиве материје до осталих унутрашњих органа и води рачуна о томе да сваки од њих добије неопходну количину нутријената. Регулише састав крви и чисти је, стварајући идеалан баланс протеина, масти и шећера у њеном саставу. За то време, уништава старе и нефункционалне крвне ћелије.
Фото: Pexels/Cottonbro

Улога јетре у организму од изузетног је значаја. Посебно је од значаја метаболичка и хемодинамска улога.

Од метаболичких функција од посебног је значаја синтеза беланчевина плазме, детоксикациона функција јетре и функција стварања жучи. Ствара добар холестерол и жуч.

Отклања токсине из целокупног крвотока, као што су билирубин и амонијак. Јетра служи и као својеврсан ’’магацин’’ за разноврсне витамине и минерале – посебно за гвожђе и витамин А.

Знаци који указују да потенцијално имате проблем са јетром:

Лош задах

Лош задах се повезује са проблемима са јетром, мада често може да буде повезано и са проблемима са желуцем.

Поспаност

Не можете да се наспавате, стално се осећате поспано и тешко вам је да се усредсредите?

Нагомилавање токсина у вашем телу може да доведе до тога да јетра нема капацитета да се бори са великом количином токсина, те јој је тешко да производи енергију која би вас водила кроз дан. Због тога се осећате као да вам је врло тешко да останете будни.

Жутица

Највећи и први знак да вам је јетра проблематична јесте промена боје коже. Кожа у лицу и очи вам постају жуће. То се дешава јер тело није више у могућности да произведе довољну количину билирубина.

Алергије и проблеми са кожом

Ако се токсини на време не избаце из организма, јетра има друге механизме да се ослободи токсина. То најчешће ради кроз кожу. Чудне појаве на кожи или алергија, између осталог, може да буде упозорење за вашу јетру.

Надутост и гасови

Јетра не лучи довољно ензима потребних за разградњу нутријената.

Бол
Фото: Pexels/Polina Zimmerman

Бол у јетри узрокован је повећањем јетре и обично се осети испод десног дела ребара. Увећана јетра врши притисак на ребра и околне органе. Налази се испод последњег десног ребра.

Гојење

Јетра не може правилно да апсорбује нутријенте

Тамна боја урина

Када вам је урин таман, то углавном значи да имате врло високу концентрацију токсина у себи. Те токсине јетра није успела да обради и избаци раније.

Конфузија

Услед неправилности рада јетре, тело аутоматски шаље већу количину крви у јетру него обично да би је заштитило, што може довести до конфузије и такозване „магле“ у глави.

Prirodna detoksikacija uz pomoć začina

Преузмите андроид апликацију.