Početna > Život i stil
Život i stil

Devet znakova upozorava da vam je jetra puna toksina

Jetra provodi hranljive materije do ostalih unutrašnjih organa i vodi računa o tome da svaki od njih dobije neophodnu količinu nutrijenata. Reguliše sastav krvi i čisti je, stvarajući idealan balans proteina, masti i šećera u njenom sastavu. Za to vreme, uništava stare i nefunkcionalne krvne ćelije.
Foto: Pexels/Cottonbro

Uloga jetre u organizmu od izuzetnog je značaja. Posebno je od značaja metabolička i hemodinamska uloga.

Od metaboličkih funkcija od posebnog je značaja sinteza belančevina plazme, detoksikaciona funkcija jetre i funkcija stvaranja žuči. Stvara dobar holesterol i žuč.

Otklanja toksine iz celokupnog krvotoka, kao što su bilirubin i amonijak. Jetra služi i kao svojevrsan ’’magacin’’ za raznovrsne vitamine i minerale – posebno za gvožđe i vitamin A.

Znaci koji ukazuju da potencijalno imate problem sa jetrom:

Loš zadah

Loš zadah se povezuje sa problemima sa jetrom, mada često može da bude povezano i sa problemima sa želucem.

Pospanost

Ne možete da se naspavate, stalno se osećate pospano i teško vam je da se usredsredite?

Nagomilavanje toksina u vašem telu može da dovede do toga da jetra nema kapaciteta da se bori sa velikom količinom toksina, te joj je teško da proizvodi energiju koja bi vas vodila kroz dan. Zbog toga se osećate kao da vam je vrlo teško da ostanete budni.

Žutica

Najveći i prvi znak da vam je jetra problematična jeste promena boje kože. Koža u licu i oči vam postaju žuće. To se dešava jer telo nije više u mogućnosti da proizvede dovoljnu količinu bilirubina.

Alergije i problemi sa kožom

Ako se toksini na vreme ne izbace iz organizma, jetra ima druge mehanizme da se oslobodi toksina. To najčešće radi kroz kožu. Čudne pojave na koži ili alergija, između ostalog, može da bude upozorenje za vašu jetru.

Nadutost i gasovi

Jetra ne luči dovoljno enzima potrebnih za razgradnju nutrijenata.

Bol
Foto: Pexels/Polina Zimmerman

Bol u jetri uzrokovan je povećanjem jetre i obično se oseti ispod desnog dela rebara. Uvećana jetra vrši pritisak na rebra i okolne organe. Nalazi se ispod poslednjeg desnog rebra.

Gojenje

Jetra ne može pravilno da apsorbuje nutrijente

Tamna boja urina

Kada vam je urin taman, to uglavnom znači da imate vrlo visoku koncentraciju toksina u sebi. Te toksine jetra nije uspela da obradi i izbaci ranije.

Konfuzija

Usled nepravilnosti rada jetre, telo automatski šalje veću količinu krvi u jetru nego obično da bi je zaštitilo, što može dovesti do konfuzije i takozvane „magle“ u glavi.

Prirodna detoksikacija uz pomoć začina

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake