Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Расхладите животни простор без клима – уређаја

Како расте температура, тако расту трошкови за хлађење куће ако користите клима – уређај
Фото: Pexels/Dzina Hasanbekava

Иако је најбољи начин да ваша кућа буде хладна током лета да користите клима – уређај, постоје и друге опције које неће утицати на ваш рачун за електричну енергију.

Овог лета покушајте да се расхладите еколошким алтернативама. У основи, идеја је да се смањи извор топлоте и уклони нагомилана топлота изнутра.

1. Драперје или ролетне блокирају топлоту
Фото: Pixabay/carimiel

Ролетне и завесе могу да уштеде потрошњу електричне енергије и умање ваше рачуне и до седам процената. Такође, обезбеђују ниже температуре у затвореном простору.

Ролетне у суштини спречавају да ваш дом постане минијатурни стакленик, поготово ако су прозори окренути ка југозападу.
Инсталирајте беле ролетне или завесе и увек имајте на уму да је најбољи начин да ваш дом остане хладан јесте да задржите топлоту напољу.

2. Затварајте врата

Затворите врата на свим просторијама које не користите у току дана. Тиме спречавате хладан ваздух да излази из простора, а и да струји топлота кроз дом у током најтоплијег дела дана.

3. Постељина може да вас хлади

Како би ваша спаваћа соба била свежа, ветрите своју постељину. Текстил, фланел и ћебад су фантастични за изолацију, међутим, памук је паметнији избор током лета јер дише лакше и остаје хладан.

Уколико волите сатен или свилу, такође може бити пријатан током лета. И као бонус, купите себи јастук или два од хељде. Љуске хељде имају природни ваздушни простор између њих, не реагују на вашу телесну топлоту, а можете их, као и конвенционалне јастуке, ставити унутар јастучница.

4. Одличан је вентилатор на плафону
Фото: Unsplash/Jason Anderson

Вентилатор на плафону може бити одлична инвестиција за ваш дом. Овај уређај може да у соби створи шест или седам степени нижу температуру. Поставите своје вентилаторе на плафону који ће се ротирати у супротном смеру.

5. Освежите тело и уши

Уколико немате клима – уређај, не очајавајте. Ако су ваши преци преживели без климатизације, можете и ви. Освежавајте се хладним напицима, ставите хладне облоге на пулсирајућим областима, као што су врат, зглобови и уши.

Фото: Pixabay/Pexels
6. Обратите пажњу на изворе топлоте

Најчешћи извори унутрашње топлоте су апарати, електронски уређаји и осветљење. Замените обичне сијалице компактним флуоресцентним, оне производе исту светлост, али користе петину енергије и топлоте.

Такође би требало да избегавате кување током врелих дана или бар током најтоплијег дела дана. Топао ваздух који се диже након што кувате може се санирати коришћењем аспиратора изнад шпорета.

7. Ноћ и вече користите да се расхладите

Температуре имају тенденцију да падну током ноћи, зато искористите вечерње сате и расхладите дом. Отворите прозоре, нека ноћни  ваздух испуни вашу кућу. Затворите прозоре (и ролетне) рано ујутру, пре него што сунце обасја ваш дом.

8. И биљке су ваши савезници
Фото: Pexels/Pixabay

Садите дрвеће или жбуње да заклони клима – уређај, али не да блокира проток ваздуха.  Листопадно дрвеће засађено на југу и западу створиће лепу хладовину током лета и дозволити сунчевој светлости да загреје кућу током зиме.

9. Кров и зидове офарбајте у бело

Ако имате раван кров, боја вашег крова би требало да буде бела. Рефлектујући ефекат ће помоћи да просторије под равним кровом буду много хладније. Зидови би требало да имају добру изолацију.

Стара градња са дебелим зидовима је прави пример за хладнији ефекат у току лета. Ако имате поткровље које није изоловано, обавезно га изолујте. Изолација од 7,5 cm до 30 cm може да смањи трошкове хлађења за 10 одсто.

10. И ово треба избегавати, односно чинити

Влажност ваздуха чини да соба буде топлија. Током топлих дана избегавајте прање, сушење одеће, кување и туширање претоплом водом. А када морате да урадите ове ствари, укључите вентилацију која ће извући топао и влажан ваздух.