Početna > Život i stil
Život i stil

Rashladite životni prostor bez klima – uređaja

Kako raste temperatura, tako rastu troškovi za hlađenje kuće ako koristite klima – uređaj
Foto: Pexels/Dzina Hasanbekava

Iako je najbolji način da vaša kuća bude hladna tokom leta da koristite klima – uređaj, postoje i druge opcije koje neće uticati na vaš račun za električnu energiju.

Ovog leta pokušajte da se rashladite ekološkim alternativama. U osnovi, ideja je da se smanji izvor toplote i ukloni nagomilana toplota iznutra.

1. Draperje ili roletne blokiraju toplotu
Foto: Pixabay/carimiel

Roletne i zavese mogu da uštede potrošnju električne energije i umanje vaše račune i do sedam procenata. Takođe, obezbeđuju niže temperature u zatvorenom prostoru.

Roletne u suštini sprečavaju da vaš dom postane minijaturni staklenik, pogotovo ako su prozori okrenuti ka jugozapadu.
Instalirajte bele roletne ili zavese i uvek imajte na umu da je najbolji način da vaš dom ostane hladan jeste da zadržite toplotu napolju.

2. Zatvarajte vrata

Zatvorite vrata na svim prostorijama koje ne koristite u toku dana. Time sprečavate hladan vazduh da izlazi iz prostora, a i da struji toplota kroz dom u tokom najtoplijeg dela dana.

3. Posteljina može da vas hladi

Kako bi vaša spavaća soba bila sveža, vetrite svoju posteljinu. Tekstil, flanel i ćebad su fantastični za izolaciju, međutim, pamuk je pametniji izbor tokom leta jer diše lakše i ostaje hladan.

Ukoliko volite saten ili svilu, takođe može biti prijatan tokom leta. I kao bonus, kupite sebi jastuk ili dva od heljde. Ljuske heljde imaju prirodni vazdušni prostor između njih, ne reaguju na vašu telesnu toplotu, a možete ih, kao i konvencionalne jastuke, staviti unutar jastučnica.

4. Odličan je ventilator na plafonu
Foto: Unsplash/Jason Anderson

Ventilator na plafonu može biti odlična investicija za vaš dom. Ovaj uređaj može da u sobi stvori šest ili sedam stepeni nižu temperaturu. Postavite svoje ventilatore na plafonu koji će se rotirati u suprotnom smeru.

5. Osvežite telo i uši

Ukoliko nemate klima – uređaj, ne očajavajte. Ako su vaši preci preživeli bez klimatizacije, možete i vi. Osvežavajte se hladnim napicima, stavite hladne obloge na pulsirajućim oblastima, kao što su vrat, zglobovi i uši.

Foto: Pixabay/Pexels
6. Obratite pažnju na izvore toplote

Najčešći izvori unutrašnje toplote su aparati, elektronski uređaji i osvetljenje. Zamenite obične sijalice kompaktnim fluorescentnim, one proizvode istu svetlost, ali koriste petinu energije i toplote.

Takođe bi trebalo da izbegavate kuvanje tokom vrelih dana ili bar tokom najtoplijeg dela dana. Topao vazduh koji se diže nakon što kuvate može se sanirati korišćenjem aspiratora iznad šporeta.

7. Noć i veče koristite da se rashladite

Temperature imaju tendenciju da padnu tokom noći, zato iskoristite večernje sate i rashladite dom. Otvorite prozore, neka noćni  vazduh ispuni vašu kuću. Zatvorite prozore (i roletne) rano ujutru, pre nego što sunce obasja vaš dom.

8. I biljke su vaši saveznici
Foto: Pexels/Pixabay

Sadite drveće ili žbunje da zakloni klima – uređaj, ali ne da blokira protok vazduha.  Listopadno drveće zasađeno na jugu i zapadu stvoriće lepu hladovinu tokom leta i dozvoliti sunčevoj svetlosti da zagreje kuću tokom zime.

9. Krov i zidove ofarbajte u belo

Ako imate ravan krov, boja vašeg krova bi trebalo da bude bela. Reflektujući efekat će pomoći da prostorije pod ravnim krovom budu mnogo hladnije. Zidovi bi trebalo da imaju dobru izolaciju.

Stara gradnja sa debelim zidovima je pravi primer za hladniji efekat u toku leta. Ako imate potkrovlje koje nije izolovano, obavezno ga izolujte. Izolacija od 7,5 cm do 30 cm može da smanji troškove hlađenja za 10 odsto.

10. I ovo treba izbegavati, odnosno činiti

Vlažnost vazduha čini da soba bude toplija. Tokom toplih dana izbegavajte pranje, sušenje odeće, kuvanje i tuširanje pretoplom vodom. A kada morate da uradite ove stvari, uključite ventilaciju koja će izvući topao i vlažan vazduh.