Почетна > Србија
Србија

Данас се завршава ПИСА тестирање, резултати 2023. године

ПИСА истраживање, с циљем да се испита у којој су мери млади оспособљени да разумеју и користе дате информације приликом решавања релевантних проблема из свакодневног живота, завршава се данас.
Фото: Unsplash/Jason Coudriet

ПИСА 2022 тестирање требало је да се обави на узорку од 7.600 петнаестогодишњака из 193 школе, од којих је 178 средњих стручних школа и гимназија и 15 основних.

Школе су изабране методом случајног узорка, а током тестирања ученици су на рачунарима радили задатке у доменима читалачке писмености, науке, математике и креативног мишљења.

Директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић рекао је раније, да је од наставника тражено да мотивишу ученике како би истраживање било спроведено до краја.

И ресорни министар Бранко Ружић поручио је тада да ће ПИСА тестирање у Србији показати докле је доспео образовни систем.

Претходно истраживање спроведено је 2018. године, а резултати овогодишњег, које је требало да се одржи 2021, али је одложено због короне, знаће се следеће године.

PISA testiranje od danas do 18. aprila

Преузмите андроид апликацију.