Početna > Srbija
Srbija

Danas se završava PISA testiranje, rezultati 2023. godine

PISA istraživanje, s ciljem da se ispita u kojoj su meri mladi osposobljeni da razumeju i koriste date informacije prilikom rešavanja relevantnih problema iz svakodnevnog života, završava se danas.
Foto: Unsplash/Jason Coudriet

PISA 2022 testiranje trebalo je da se obavi na uzorku od 7.600 petnaestogodišnjaka iz 193 škole, od kojih je 178 srednjih stručnih škola i gimnazija i 15 osnovnih.

Škole su izabrane metodom slučajnog uzorka, a tokom testiranja učenici su na računarima radili zadatke u domenima čitalačke pismenosti, nauke, matematike i kreativnog mišljenja.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije, da je od nastavnika traženo da motivišu učenike kako bi istraživanje bilo sprovedeno do kraja.

I resorni ministar Branko Ružić poručio je tada da će PISA testiranje u Srbiji pokazati dokle je dospeo obrazovni sistem.

Prethodno istraživanje sprovedeno je 2018. godine, a rezultati ovogodišnjeg, koje je trebalo da se održi 2021, ali je odloženo zbog korone, znaće se sledeće godine.

PISA testiranje od danas do 18. aprila

Preuzmite android aplikaciju.