Многи би рекли да нема разлике јер се све три врсте праве од воћа. Али које су заправо разлике?
Истина је да се добијају прерадом воћа, али се називи разликују према врсти и количини воћа, деловима воћа који се користе, додацима попут шећера и густини.
Према Правилнику, којим су утврђене карактеристике које морају бити испуњене, разликујемо их осам, и то: џем, екстра џем, желе, екстра желе, мармелада, желе-мармелада, џем и заслађени кестен пире.
Џем је воћни производ са високим уделом једне или више врста воћа са или без додатог шећера. Од џема се разликује по већој количини воћа и мање шећера. Џем је желатинозне конзистенције и садржи воћну пулпу и/или воћну пулпу једне или више врста воћа и шећер, док екстра џем садржи неконцентровану воћну пулпу.
Пулпу воћа чине јестиви делови целих плодова, по потреби без кожице, семена, коштица и слично, који се могу сећи, исећи, али не пасирати. Пулпа воћа се добија пиреом или сличним поступком. Поред тога да ли садржи пулпу или пулпу, џем и екстра џем се разликују по количини воћа, која у екстра пекмезу мора бити већа.
Мармелада се добија од једне или више врста цитруса, попут лимуна, поморанџе и грејпфрута, од њихове пулпе, пулпе, воћног сока, воденог екстракта и коре. У мармелади не сме бити комадића и мора имати глатку текстуру. Водени екстракт воћа садржи све компоненте воћа растворљиве у води.
Желе се разликује од мармеладе јер може да садржи само воћни сок и/или водени екстракт једне или више врста воћа и шећера, а не пулпу, пулпу или кору.
Преузмите андроид апликацију.