Mnogi bi rekli da nema razlike jer se sve tri vrste prave od voća. Ali koje su zapravo razlike?
Istina je da se dobijaju preradom voća, ali se nazivi razlikuju prema vrsti i količini voća, delovima voća koji se koriste, dodacima poput šećera i gustini.
Prema Pravilniku, kojim su utvrđene karakteristike koje moraju biti ispunjene, razlikujemo ih osam, i to: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, džem i zaslađeni kesten pire.
Džem je voćni proizvod sa visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatog šećera. Od džema se razlikuje po većoj količini voća i manje šećera. Džem je želatinozne konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu pulpu jedne ili više vrsta voća i šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrovanu voćnu pulpu.
Pulpu voća čine jestivi delovi celih plodova, po potrebi bez kožice, semena, koštica i slično, koji se mogu seći, iseći, ali ne pasirati. Pulpa voća se dobija pireom ili sličnim postupkom. Pored toga da li sadrži pulpu ili pulpu, džem i ekstra džem se razlikuju po količini voća, koja u ekstra pekmezu mora biti veća.
Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, poput limuna, pomorandže i grejpfruta, od njihove pulpe, pulpe, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića i mora imati glatku teksturu. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve komponente voća rastvorljive u vodi.
Žele se razlikuje od marmelade jer može da sadrži samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećera, a ne pulpu, pulpu ili koru.
Preuzmite android aplikaciju.