Početna > Život i stil
Život i stil

Da li znate koju su razlike između pekmeza, džema i marmelade?

Mnogi bi rekli da nema razlike jer se sve tri vrste prave od voća. Ali koje su zapravo razlike?
Foto: Pixabay/jarmoluk

Istina je da se dobijaju preradom voća, ali se nazivi razlikuju prema vrsti i količini voća, delovima voća koji se koriste, dodacima poput šećera i gustini.

Prema Pravilniku, kojim su utvrđene karakteristike koje moraju biti ispunjene, razlikujemo ih osam, i to: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, džem i zaslađeni kesten pire.

Džem je voćni proizvod sa visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatog šećera. Od džema se razlikuje po većoj količini voća i manje šećera. Džem je želatinozne konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu pulpu jedne ili više vrsta voća i šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrovanu voćnu pulpu.

Pulpu voća čine jestivi delovi celih plodova, po potrebi bez kožice, semena, koštica i slično, koji se mogu seći, iseći, ali ne pasirati. Pulpa voća se dobija pireom ili sličnim postupkom. Pored toga da li sadrži pulpu ili pulpu, džem i ekstra džem se razlikuju po količini voća, koja u ekstra pekmezu mora biti veća.

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, poput limuna, pomorandže i grejpfruta, od njihove pulpe, pulpe, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića i mora imati glatku teksturu. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve komponente voća rastvorljive u vodi.

Žele se razlikuje od marmelade jer može da sadrži samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećera, a ne pulpu, pulpu ili koru.

Recept dana: Keksići sa džemom od kajsije

Preuzmite android aplikaciju.