Početna > Život i stil
Život i stil

Da li znate koje namirnice kardiolozi uvek imaju na svojoj trpezi?

Ako neko zna da se brine o srcu, onda to kardiolozi znaju.
Foto: Pixabay/silviarita

Ako se pitate koje namirnice spadaju u kategoriju „dobre za zdravlje srca“, fokus je na raznovrsnosti svežih namirnica, integralnih žitarica, orašastih plodova, ribe, piletine i ćuretine i nemasnih mlečnih proizvoda.

Ono što bi vas moglo iznenaditi je činjenica koliko se ukusnih namirnica krije na ovoj listi.

Kako je zdravlje srca uvek jedan od prioriteta, nekoliko kardiologa izdvaja namirnice koje uvek imaju u kuhinji i koje pomažu u pripremi ukusnih i zdravih obroka za kratko vreme.

Masline

Verovatno imate ulje za kuvanje, ali da li imate masline u originalnom obliku? Masline su pune antioksidanata, imaju malo ugljenih hidrata i puno zdravih mononezasićenih masnih kiselina. Sve su to osobine koje mogu da smanje loš holesterol, ali povećavaju nivo dobrog holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Kardiolozi ih uvek imaju u kuhinji i vole da ih jedu kao predjelo ili kao dodatak raznim jelima.

Losos

„Jedite ribu“, savetuje dr Leonard Pianko, kardiolog u Kardiovaskularnom centru na Floridi. Losos je uvek u mojoj kuhinji i jedna je od namirnica koju uvek rado preporučujem pacijentima jer pomaže u održavanju zdravlja srca i veoma je ukusan“, dodaje on. Ali losos ne mora da bude jedina riba koju jedete, svaka koja sadrži omega 3 masne kiseline je dobra za zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da takve namirnice smanjuju rizik od hroničnih upala, a posledica je manji rizik od razvoja srčanih oboljenja, objasnio je Pianko.

Zeleno lisnato povrće

Od kelja do spanaća, ne možete preterati sa konzumacijom ovih namirnica.Ovo povrće je bogato vlaknima i može se dodati u skoro svaki obrok, od supa, salata do sendviča, a može se konzumirati sirovo i kuvano.

Orašasti plodovi i semenke

Kao i voće i povrće, vaše telo će dobiti mnogo hranljivih materija konzumiranjem ove hrane. Kod kuće uvek imam semenke, bademe, orahe i zob“, kaže kardiolog Elizabet Klodas. Ove namirnice se često kombinuju sa voćem, a rezultat je obrok pun vlakana, omega 3 masnih kiselina, antioksidanata… Da biste izvukli maksimum iz njih, trebalo bi da ih konzumirate tokom celog dana, pa ih dodajte u najmanje dva obroka.

Ovo ulje je pravi spas za kožu i to ne samo leti

Preuzmite android aplikaciju.