Kokice su jedna od omiljenih grickalica, a kada većina ljudi ode u bioskop, grickaju upravo kokice tokom filma. Međutim, postavlja se pitanje da li su kokice zdravije od drugih grickalica poput čipsa i smokija ili su podjednako štetne za organizam?
Kokice nisu ništa drugo do celo zrno kukuruza koje je rastvoreno.
Iako se tokom pripreme koristi malo ulja, one se ne smatraju nezdravom hranom.
Po svom sastavu kokice imaju mnogo vlakana i malo kalorija.
Konkretno, jedna šolja kokica sadrži: 31 kaloriju, 1 gram proteina, 0,4 grama masti, 6 grama ugljenih hidrata, 1 grama vlakana i 0,07 grama šećera, što ga čini odličnom zamenom za duboko pržene grickalice.
Međutim, lako možete pokvariti kalorijsku vrednost kokica ako dodate puter, sir, karamel ili bilo koji drugi dodatak.
Tada prestaje priča o kokicama kao zdravoj hrani.
Što se tiče kokica u mikrotalasnoj pećnici, izbegavajte ih jer sadrže mnogo soli i zasićenih masti, a postoji i rizik od dobijanja posebne vrste plućne bolesti povezane sa diacetilom, hemikalijom koja se koristi u margarinu na kokicama.
Drugim rečima, najbolje su dobre, stare kokice koje napravite u starom loncu sa nekoliko kapi ulja.
Preuzmite android aplikaciju.