Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте знали да су семенке лимуна право благо за здравље?

Познато је да лимун може бити изузетно користан за наше здравље, највише због чињенице да је богат витамином Ц. Али да ли сте знали да су и његове семенке одличан извор корисних састојака?
Фото: Pixabay/stevepb

Можете конзумирати семенке лимуна тако што ћете их прво самељити, затим помешати са водом, прокувати течност и попити. Паста од коштица лимуна може се користити и као додатак разним јелима. Имајте на уму да није добро уносити више од 3-5 семенки одједном. Ако их не самељете пре јела, неће вам штетити, али се највероватније неће сварити. У наставку погледајте који су најважнији позитивни ефекти које редовно конзумирање семена може донети.

Заштита од оксидативног стреса

Слично као и у лимуну, у семенкама налазимо и доста витамина Ц, који је један од признатих антиоксиданата (100 г лимунове коре садржи око 47 мг витамина Ц). Такође су добар извор лимоноида и флавоноида. Конзумирањем семенки лимуна можете свом телу да обезбедите важне антиоксиданте који ће неутралисати негативан утицај слободних радикала. Ово ће смањити ризик од оксидативног стреса, а самим тим и од кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, рака итд. Истраживачи су открили да екстракт коре лимуна може бити користан у превенцији компликација код особа са дијабетесом. Може смањити количину шећера у крви, као и количину гликозилованог хемоглобина (ХбА1ц). Антиоксиданси у кришкама лимуна такође су у великој мери заслужни за описане позитивне ефекте везане за дијабетес.

Аналгетски ефекат

Од семенки лимуна могуће је направити квалитетно уље које је један од великих природних аналгетика. За уље семенки лимуна се каже да има веома позитиван ефекат на делове мозга који су повезани са перцепцијом бола, што пружа аналгетички ефекат.

Стимулација производње колагена

Један од главних криваца за убрзано старење коже је успоравање производње колагена. Колаген је изузетно важан структурни протеин одговоран за напетост и еластичност коже. Очекује се постепено смањење количине колагена, али код неких је овај процес посебно брз. Један од најбољих начина за успоравање старења коже је повећање уноса витамина Ц. Не само да је одличан антиоксиданс који штити кожу од УВ зрака и других негативних ефеката одговорних за убрзано старење коже, већ је витамин Ц важан и за колаген. сама формација. Да би наше тело могло да синтетише колаген, мора имати довољно витамина Ц на располагању.

Помаже у борби против инфекција

Екстракт семена лимуна може бити користан и за превенцију и бржу контролу разних инфекција, укључујући и гљивичне. Утврђено је да састојци лимунове коре могу да смање ризик од прекомерног раста кандиде, познате гљивице квасца која може да изазове велику штету када прерасте. Наравно, због витамина Ц, кришке лимуна су и одличан избор за природно јачање имуног система.

Побољшава памћење и концентрацију

Да ли осећате да вам сећање није најбоље у последње време? Можда приметите да вам је прилично тешко да се саберете? Са овим симптомима, наравно, има смисла прво искључити озбиљније проблеме. Ако се испостави да није ништа озбиљније (на пример, рани знаци Алцхајмерове болести), онда постоје природни препарати који могу помоћи вашем мозгу да ради. Ово укључује уље семенки лимуна, које може бити веома корисно за памћење и концентрацију, а за које се каже да помаже у побољшању расположења, јер је утврђено да има позитиван ефекат на допаминске и серотонинске рецепторе.

Evo za šta možete da iskoristite limunovu koru u domaćinstvu

Преузмите андроид апликацију.