Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте зависни од посла? Сазнајте који сигнали ће вам јасно показати да ли сте радохоличар

Радохолизам је зависничко понашање које је друштвено прихватљиво, што га не чини добрим или корисним.
Фото: Pexels/Tima Miroshnicher

Деца која расту у породицама са емотивно нестабилним односима, често постају жртве радохолизма. Она рано науче да је много лакше фокусирати се на радне задатке него се изборити са болним осећањима, па такав модел понесу у живот. Овакав вид бега повезан је са неспособношћу да се оствари емотивна блискост са другима, па се многи и јаве за помоћ онда када схвате да све њихове везе почињу да се распадају.

Такође, људи који поседују одређене црте личности као што су ригидност и перфекционизамили висок мотив за постигнућем, чешче постају зависни од посла. Перфекционизам, најчешће још од најранијег детињства, неки родитељи подстичу постављајући пред дете нереално високе захтеве. Некада се родитељски захтеви правдају чињеницама које су само аспирације самих родитеља а детету бивају наметнуте активности.

Такође чак и код деце која немају овакве родитељске притиске може се јавити перфекционизам као потреба да се буде најбољи у окружењу вршњака којима је то постављено као врхунски циљ. Тада родитељи имају пресудну улогу у враћању дететових тежњи у здраве оквире самоприхватања.

Радохоличари су људи зависничког понашања, које се врло често веома тешко открива. Честа маска проблема је такмичарски дух времена у коме су људи вредновани према резултатима свог рада и мотивисани да раде што више и што боље, до нивоа када то постаје императив и једина мера нечије вредности. Ово је у великој мери социјално прихваћен облик понашања, па друштво благонаклоно гледа на људе потпуно предане послу.

Радохоличар је и домаћица која непрестано нешто поспрема и чисти, подједнако као и менаџер који проводи 12 сати дневно уговарајући милионске послове. Код њих је примаран квантитет, количина посла коју себи додељују, а не врста посла којом се баве. Они се послом не баве, него у посао беже.

Радохолизам је лакше препознати ако разликујемо и неке његове типове:

Мученик

Ствари обавља савршено или их уопште не ради. Мучи се да почне посао из страха да не изневери своја превелика очекивања. Када се прихвати посла, исцрпљује се до крајњих граница. Ниско самопоштовање ове људе чини бескрајно забринутим, уз стално самопребацивање због лошег или недовољно добро урађеног посла.

Оптерећени

Овај тип нема проблем са започињањем посла већ са заустављањем. Не уме да каже не, није способан да постави приоритете а ни да подели одговорност са другима. Све пребацују на себе и ради тако брзо да често прави нехотичне али неретко озбиљне грешке.

Спаситељ

Он је опседнут детаљима до тачке у којој то постаје паралишуће. Не може да допусти да пројекат буде приведен крају него стално измишља нове и нове додатне задатке. Он мисли да нико то не може да уради толико добро као он сам или да ако он то не уради посао неће ни бити обављен.

Препознајте радохолизам код себе
Зависност од посла веома је честа појава, и сматра се поремећеним стањем. Ако препознате нешто од следећих ситуација код себе, велика је вероватноћа да сте радохоличарски зависник:

– ако сте узбуђенији око посла него око породице или пријатеља,
– радите више од осам сати дневно
– посао доносите кући, лежете у кревет са њим или проводите викенде и одморе мислећи о послу,
– са собом увек носите опрему за случај да “нешто искрсне“,
– посао заокупља највећи део вашег времена и главна је тема свих ваших разговора,
– преузимате потпуну одговорност за исходе свих пословних подухвата у којима учествујете,
– своје хобије претварате у средства за зарађивање новца,
– ваша породица и пријатељи престали су да се надају вашем присуству или доласку на време,
– прихватате се прековременог посла јер се плашите да у супротном неће бити завршен,
– постајете нетрпељиви према људима који имају друге приоритете осим посла или вас опомињу да почнете да се бавите и нечим другим,
– плашите се да ћете изгубити посао или пропасти ако не запнете из све снаге,
– уверени сте да ће више новца решити све ваше животне проблеме.

Idealna fraza kojom se završava bilo koji toksični razgovor: Odlično rešenje za konflikt

Преузмите андроид апликацију.