Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Идеална фраза којом се завршава било који токсични разговор: Одлично решење за конфликт

Постоји много разлога због којих можете пожелети да прекинете неки разговор.
Фото: Pexels/Nappy

Друга страна можда одбија да понуди валидне аргументе или покушава да вас увуче у расправу која би могла да буде пуна емотивног набоја. Можда јесноставно више немате шта да кажете. Најгоре расправе су оне које имају карактеристике токсичног односа – због њих се осећате неадекватно, неспремно и неспретно.

Познати тиктокер Џеферсон Фишер, адвокат који обучава друге људе комуникационим вештинама понудио је своју методу за завршетак и излазак из токсичнихи расправа.

Према Фишеру, најбољи начин да прекинете разговор је да кажете: „Не желим да идем тамо“.

Како је овај адвокат објаснио, ако се случајно нађете у разговору у коме се не осећате безбедно или који вам је непријатан требало би једбиставно да га „искључите“. Будући да се и сам сваког дана суочава са сукобима, пронашао је начин како да превазиђе блокаду у комуникацију која мора да се настави. Фраза коју он користи служи да јасно покаже до знања саговрнику да на одређену тему више нема шта да се каже.

Постоје два разлога да изговорите ову фразу.

1. Ради се о вама, не о њима

Фразом „Не желим да идем тамо“, јасно преузимате одговорност за заустављање даљег разговора на ту тему. Не пружате саговорнику могућност да пребацује кривицу на вас или да се они бране. На овај начин ускраћујете саговорнику могућност да уђе у дефанзивни модел понашања и да се или „бори или бежи“.

Рекавши да нећете учествовати у разговору, с поштовањем се изузимате из даље расправе, а да другу особу не називате „токсичном“ и не сматрате је одговорном за своју неспремност да се ангажујете. Направили сте избор и какве год последице биле, оне су на вашим плећима.

2. Знате да се ова расправа неће добро завршити

Реч „тамо“ је двосмислена, али једноставним изговарањем дајете до знања особи да имате увид у то куда разговори попут овог воде и да немате интереса да завршите на том месту.

Хтели то да признају или не, и они знају где је „тамо”, али за разлику од вас били су спремни да иду пуном брзином у понор конфликта.

Знати које су ваше границе је моћно када имате посла са људима који не желе да воде здраве разговоре. Имате право да заштитите свој мир и свој разум, а део тога је и сазнање шта вас покреће.

Kako da opeglate garderobu bez pegle?

Преузмите андроид апликацију.