Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли сте делфин, лав, медвед или вук? Људи се деле у четири групе на основу тога како спавају

У коју категорију ви спадате?
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Већина људи ће себе описати као ноћну птицу уколико боље функционишу током касних ноћних сати. Међутим, постоје чак четири типа људи на основу њихове дневне рутине и како регују кад су уморни.

Како је за британски Сан објаснила психолог др Хоуп Бастин свако од нас има индивудулани образац спавања, будности и продуктивности. Ипак, сви се можемо сврстати у једну од четири категорије.

Према речима др Бастин уколико наш дневни распоред није усклађен са нашим природним ритмом већа је вероватноћа да ћете се осећати уморно током дана.

– Уколико се стално осећате уморно, не можете да се фукусирате на обавезе вероватно ваш природни ритам није усклађен са вашим дневним обавезама. Сви смо потпуно индивидуални и кад будете схватили на који начин функционише ваше тело и у складу стим организујете обавезе осећатете се много боље – објаснила је она.

Према њеним речима на циркадијални ритам (време будности и спавања) утичу многи фактори од телесне температуре до нивоа енергије током дана и метаболизама који диктирају да ли сте будни или поспани.

Према објашњењу др Бастин сви људи се могу сврстати у једну од четири категорије: лав, вук, делфин или медвед.

Лав

Лавови су класичне ране птице. Природно се буде у цик зоре пуни енергије и већину свог посла обављају ујутру. Међутим, како дан одмиче приметан је пад енергије и већ током касног поподнева тешко се сконцентришу и постају уморни. Они рано одлазе на спавање јер им је потребан квалитетан сан како би добро функционисали.

Делфин

Ово је најређи тип људи и у групу делфина спада свега 10 одсто светске популације. Они су склони анкциозности, тешко заспе и дуго се преврћу у кревету без обзира кад легну у кревет, али се и тешко буде ујутру. Због тога је њима највећи изазова да се држе дневне рутине. Да би пронашли иделано време за спавање морају доста да експериментишу али кад успоставе рутину треба да је се држе како не би поново дошло до поремећаја спавања.

Медвед

У ову групу људи спада готово половина популације. осећају се уморно чим падне мрак и лако заспе. Лако се буде већ након сванућа, али ће наставити да спавају још неко време. Ујутру су расположени и пуни енергије, а најпродуктивнији су средином јутра кад и треба да обаве већину својих обавеза. Поподневни сати за њих су време одмора и воле поподневну дрему уколико то могу да пришуште себи због посла. Савет је да на свапање иду најкасније до 23 сата.

Вук

Вукови су типичне ноћобдије или оћне птице. Воле да на спавање иду прилично касно често готово увек после поноћи. Најбоље раде у касним вечерњим сатима када се већина људи већ спрема или одлази на спавање. Они ће вам послати послвни мејл у два ујутру а ноћ им прија зато што је тада све мирно и тихо па се лакше фокусирају на посао. Сходно томе потребно им је да дуже одспавају, али нису од оних који ће да се развлаче до подне у кревету. Теже се разбуђују, па их рано ујутру ништа не питајте док не дођу себи.

Kako izgraditi prijateljski odnos sa detetom?

Преузмите андроид апликацију.