Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како изградити пријатељски однос са дететом?

Прича о пријатељском односу са дететом не подразумева родитеље који удовољавају свакодневно деци и не познају границе, како се то обично мисли.
Фото: Pexels/Shotpot

Заправо подразумева продуктиван начин одгајања деце који ће нас повезати психички тако да у зрелим годинама њиховом живота имају поверење у вас и заиста буду ваш пријатељ. Како дати безуветну љубав детету али га и научити да живот доноси лоше тренутке и да мора да вас поштује? Питање је које мучи многе родитеље.

Представљамо неколико савета који ће вам помоћи да се додатно повежете са својим дететом.

Уважавајте дечије емоције

Јасно је да емоције не могу да управљају нашим животом и да морамо остати рационални у низу ситуација како би се изборили и завршили са пословним и кућним активностима. Управо ову лекцију већина родитеља жели да пренесе деци али је преноси на груб начин, тако што дискриминишу дечије емоције. Уколико је ваше дете тужно немојте оповргавати тугу и опомињати га како има леп живот и како сте му пружили максимум, ово ће у детету развити осећај гриже савести ка вама.

Заправо треба валидирати дечије емоције, саслушати дете и рећи му да разумете како се осећа и да је то сасвим природно али да морате да наставите са дневним обавезама, куповином или било којом другом активности. Обично деца испољавају јака осећања у друштву, у продавници или на улици што родитеље фрустрира а заправо детету треба подршка и разумевање како би се вратило у опуштено и разумно стање.

Разговарајте са дететом

Родитељи обично имају проблем јер деца не желе да причају о свим животу, о томе како им је било у школи или на тренингу. Родитељи упорно постављају питања и добијају кратке одговоре од детета, што их на крају фрустрира и понекад разбесни. Према мишљењу психолога требало би да приступимо другачије, не треба само постављати питања деци већ градити пријатељство. Испричајте детету како је вама било на послу, неку анегдоту приликом сређивања куће или како се генерално осећате тог дана. На тај начин ћете створити опуштену и природну размену енергије са дететом тако да свакодневно разговарате и временом изградите однос пун поверења.

Освестите чињеницу да деца имају свој свет

Искуства показују да је већина родитеља искључиво фокусирана на своју свакодневницу што је разумљиво јер имамо море обавеза које треба решити. Преоптерећност нашим животом доводи нас у ситуацију да се удаљимо од свог детињства и заборавимо да смо имали свој мали свет који је за нас био најважнији. Непослушна деца су често исфрустрирана јер им родитељи наређују, тако да у сред игре морају одмах да напусте собу и заврше одређене задатке или ако су са пријатељима крену кући због обавеза које има родитељ.

Јасно је да морају да вас испрате у дневним активностима али немојте грубо говорити детету да одмах крене и напусти игру (на пример), јер је у дететовом свету игра њему важна као вама посао на који одлазите. Радијте објасните детету како морате да кренете у наредних 15минута и понудите му опцију да за то време заврши са игром и настави је сутра. Уколико дете није спремно за полазак следећи пут поставите аларм и реците да када чује звоњаву треба да крене да се спрема и да од прилике има толико и толико времена за своје активности.

Уз једну до две пријатне реченице и објашњење дете ће створити са вама осећај поверења и међусобне подршке.

Petnaest stvari koji muškarci ne primećuju kod žena: Mnoge pripadnice lepšeg pola bezrazložno se opterećuju baš njima

Преузмите андроид апликацију.