Почетна > Лични развој и родитељство
Лични развој и родитељство

Да ли сте чули за орторексију? Још један поремећај у исхрани

Као што постоје разни трендови у облачењу, начину живота и многим другим стварима, у овом брзом свету све чешће постоје “савремене“ болести од којих многи болују.
Фото: Pixabay/Christian Dorn

У питању нису нека, нова, измишљена обољења, већ проблем, са којим се због постављених стандарда лепоте на друштвеним мрежама, бори све више људи, а посебно жена.

Они који имају среће да не болују од ових пошасти, понекад немају разумевања за људе који се боре са поремећајима у исхрани. Због тога смо, у жељи да подигнемо целокупну свест о овој проблематици, направили интервју са Страхињом Марковићем, саветником за исхрану и суплементацију.

Он нам је, овом приликом, детаљније приближио поремећаје у исхрани који су нам добро познати, али нас и упознао са једним од њих, за који много вас још није чуло, у питању је орторексија.

Шта су поремећаји у исхрани и који су најчешћи код нас?

Поремећаји у исхрани су озбиљни и смртоносни психолошки поремећаји који нарушавају здравље и због тога је потребно потражити стручну помоћ.

Главни узроци су опсесија једењем, килажом и физичким изгледом. У последњих неколико година расте број случајева, а за то се можемо захвалити и стандарду модерног живота који несавршенство гура ка ивици друштвених вредности.

Најучесталији поремећаји су анорексија нервоза, булимија нервоза, опсесивно преједање и орторексија нервоза.

Шта је анорексија?

Анорексија нервоза подразумева смањење енергетског уноса које доводи до драстичног губитка телесне масе.

Особе се осећају веома нелагодно у свом телу и имају страх да ће све што поједу да их угоји. Овакве особе су склоне коришћењу лаксатива, диуретика и намерном повраћању након оброка.

Тачан узрок је и даље непознат, али постоји и генетска предиспозиција за анорексијом. Често је повезана са остеопорозом, побачајем, слабљењем когнитивних функција, суицидним мислима и срчаном аритмијом.

Шта је булимија?

Булимија нервоза се препознаје по екстремном преједању оброка који су често много већи од потреба појединца и једењу “док се све не поједе”.

Буквално се једе “док се не пукне”. Особе су склоне коришћењу диуретика и лаксатива како би биле спремне за очекивани обилни оброк. Особе осећају кривицу па се неретко деси и повраћање тек поједене хране. Често наступа заједно са анорексија нервозом.

Шта је опсесивно преједање?

Опсесивно преједање се разликује од булимије јер је учесталије. Тешки случајеви се дешавају једном до два пута дневно, док лакши пар пута недељно. На преједање знају много да утичу стрес, анксиозност и депресија.

Овакви људи се осећају растерећеније након оброка, често једу сами да не би били осуђивани од стране других, једу доста више и чешће од других. Преједање може, а и не мора, бити повезано са претходна два поремећаја.

Шта је орторексија?

Још један поремећај, који ће се некима можда чинити и баналним, који може много нарушити, како физичко, тако и психичко здравље јесте орторексија нервоза.

Орторексија нервоза представља прехрамбени поремећај који подразумева опседнутост здравом исхраном. Особа се осећа нелагодно ако нема потпуну контролу намирница у оброку, ако неко други спрема оброк, ако неко други не једе здрав оброк у њеној близини, опседнута је планирањем и стално размишља о квалитету оброка.

Можда неко помисли да орторексија није опасна као претходни поремећаји јер укључује здраву исхрану, али вас уверевам да веома негативно утиче на благостање организма.

Navike Novosađana u ishrani – Hrana koja utiče na stres (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.