Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Навике Новосађана у исхрани – Храна која утиче на стрес (ВИДЕО)

Новосађани воле да кажу да су увек добро обавештени и да не постоји та животна ситуација у којој не би умели да запливају уколико буду морали.
Фото: Градске инфо

Међутим, иако смо у претходној реченици искористили метафору, заиста је све више наших суграђана који почињу да пливају и када не морају.

Да ли је то због бесплатног улаза на базен на СПЕНС-у, или све израженије свести о здравом начину живота, не знамо, али се чини да су становници Новог Сада сваким даном физички све активнији.

Међутим, пливање није једина сфера у којој смо почели да се проналазимо. Иако је велики проценат грађана донедавно трчао само за аутобусом, верглао само толико да стигне до оближњег ресторана брзе хране и знојио се само у градском аутобусу, ствари су почеле да се мењају.

Требало нам је дуго времена, али смо коначно освестили да је физичка активност један од најбитнијих степеника које не смемо прескакати ако желимо да будемо здрави. Уколико то што смо активни не испратимо одговарајућим начином исхране, чини се као да смо се несвесно упустили у борбу са ветрењачама.

Хранити се исправно слично је уметности, а сваки дан у коме усвојите по једну нову, здраву, навику је као потез четкицом, од кога касније настаје прелепа слика каква постајете.

Зато је потребно да, како пословица Душка Радовића каже, будемо опрезни у процењивању памети, јер не мора бити глуп свако ко је паметнији од нас, те да се обратимо људима који знају више од нас и од којих можемо нешто да научимо.

Једна таква особа јесте наш суграђанин, нутрициониста, Страхиња Кукић, аутор књиге “Здраво живо“ која је у последњих неколико месеци изазвала велику пажњу Новосађана.

Страхиња је са својом колегиницом Сандром Бошковић основао програм ТЕНД. Тенд је, заправо, акроним који означава тренинг, едукацију, нутриционизам и дијагностику и који се више не примењује само у њиховом тренинг центру “Fitbox“, већ и широм Србије.
Фото: Градске инфо

Страхињу смо, као великог експерта, замолили да издвоји делић свог времена и објасни нам какве то Новосађани имају навике у исхрани?

Према његовим речима, прво је потребно да изградимо идентитет вежбача, а онда, некако природно, долази и брига о исхрани. Новосађани су, могли бисмо рећи, тренутно негде на пола пута!

Ипак жеља за променом начина живота често доводи да одговоре на питања која имамо тражимо на погрешним местима, односно на друштвеним мрежама, или код особа које се добро рекламирају, али нису довољно едуковане…

Наше незнање често нас доводи у ситуације у којима од неке хране непотребно правимо баука, те је потпуно избацујемо из исхране. Једна од таквих намирница је озлоглашени угљени хидрат – кромпир!

Такође, сазнали смо и мноштво занимљивих информација о томе како одређена храна утиче на пораст хормона стреса.

Можда звучи банално, али парче хлеба и маргарина заиста може да утиче на ток нашег дана, а уколико се учестало понавља и ток живота.

“Уколико се ујутру пробудимо и све нам је црно, не иде нам се нигде и тешко нам је да се обучемо и изађемо напоље, то може бити повезано са тиме што смо претходну ноћ појели два парчета пице!“, испричао нам је Кукић.

Савет нутриционисте јесте да треба да уносимо што више хране која није толико хемијски третирана.

Према Страхињи, грађани Новог Сада су у односу на становнике других места широм Србије далеко више освешћени, а то се најбоље види по броју здравих храна, веганских ресторана и ресторана са генерално куваним јелима.

Да ли онда можемо закључити да су Новосађани мање нервозни од Београђана и онако “лагани“ зато што обраћају више пажње на своју исхрану?

Уколико погледате наш интересантан видео сазнаћете многе занимљиве чињенице о исхрани које до сада можда нисте знали, а можда се и мотивишете да данас буде први дан, вашег новог, здравијег живота.

Da li zimi više jedemo?

Преузмите андроид апликацију.