Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Navike Novosađana u ishrani – Hrana koja utiče na stres (VIDEO)

Novosađani vole da kažu da su uvek dobro obavešteni i da ne postoji ta životna situacija u kojoj ne bi umeli da zaplivaju ukoliko budu morali.
Foto: Gradske info

Međutim, iako smo u prethodnoj rečenici iskoristili metaforu, zaista je sve više naših sugrađana koji počinju da plivaju i kada ne moraju.

Da li je to zbog besplatnog ulaza na bazen na SPENS-u, ili sve izraženije svesti o zdravom načinu života, ne znamo, ali se čini da su stanovnici Novog Sada svakim danom fizički sve aktivniji.

Međutim, plivanje nije jedina sfera u kojoj smo počeli da se pronalazimo. Iako je veliki procenat građana donedavno trčao samo za autobusom, verglao samo toliko da stigne do obližnjeg restorana brze hrane i znojio se samo u gradskom autobusu, stvari su počele da se menjaju.

Trebalo nam je dugo vremena, ali smo konačno osvestili da je fizička aktivnost jedan od najbitnijih stepenika koje ne smemo preskakati ako želimo da budemo zdravi. Ukoliko to što smo aktivni ne ispratimo odgovarajućim načinom ishrane, čini se kao da smo se nesvesno upustili u borbu sa vetrenjačama.

Hraniti se ispravno slično je umetnosti, a svaki dan u kome usvojite po jednu novu, zdravu, naviku je kao potez četkicom, od koga kasnije nastaje prelepa slika kakva postajete.

Zato je potrebno da, kako poslovica Duška Radovića kaže, budemo oprezni u procenjivanju pameti, jer ne mora biti glup svako ko je pametniji od nas, te da se obratimo ljudima koji znaju više od nas i od kojih možemo nešto da naučimo.

Jedna takva osoba jeste naš sugrađanin, nutricionista, Strahinja Kukić, autor knjige “Zdravo živo“ koja je u poslednjih nekoliko meseci izazvala veliku pažnju Novosađana.

Strahinja je sa svojom koleginicom Sandrom Bošković osnovao program TEND. Tend je, zapravo, akronim koji označava trening, edukaciju, nutricionizam i dijagnostiku i koji se više ne primenjuje samo u njihovom trening centru “Fitbox“, već i širom Srbije.
Foto: Gradske info

Strahinju smo, kao velikog eksperta, zamolili da izdvoji delić svog vremena i objasni nam kakve to Novosađani imaju navike u ishrani?

Prema njegovim rečima, prvo je potrebno da izgradimo identitet vežbača, a onda, nekako prirodno, dolazi i briga o ishrani. Novosađani su, mogli bismo reći, trenutno negde na pola puta!

Ipak želja za promenom načina života često dovodi da odgovore na pitanja koja imamo tražimo na pogrešnim mestima, odnosno na društvenim mrežama, ili kod osoba koje se dobro reklamiraju, ali nisu dovoljno edukovane…

Naše neznanje često nas dovodi u situacije u kojima od neke hrane nepotrebno pravimo bauka, te je potpuno izbacujemo iz ishrane. Jedna od takvih namirnica je ozloglašeni ugljeni hidrat – krompir!

Takođe, saznali smo i mnoštvo zanimljivih informacija o tome kako određena hrana utiče na porast hormona stresa.

Možda zvuči banalno, ali parče hleba i margarina zaista može da utiče na tok našeg dana, a ukoliko se učestalo ponavlja i tok života.

“Ukoliko se ujutru probudimo i sve nam je crno, ne ide nam se nigde i teško nam je da se obučemo i izađemo napolje, to može biti povezano sa time što smo prethodnu noć pojeli dva parčeta pice!“, ispričao nam je Kukić.

Savet nutricioniste jeste da treba da unosimo što više hrane koja nije toliko hemijski tretirana.

Prema Strahinji, građani Novog Sada su u odnosu na stanovnike drugih mesta širom Srbije daleko više osvešćeni, a to se najbolje vidi po broju zdravih hrana, veganskih restorana i restorana sa generalno kuvanim jelima.

Da li onda možemo zaključiti da su Novosađani manje nervozni od Beograđana i onako “lagani“ zato što obraćaju više pažnje na svoju ishranu?

Ukoliko pogledate naš interesantan video saznaćete mnoge zanimljive činjenice o ishrani koje do sada možda niste znali, a možda se i motivišete da danas bude prvi dan, vašeg novog, zdravijeg života.

Da li zimi više jedemo?

Preuzmite android aplikaciju.