Upravo smo završili sa pravljenjem ukusnog kolača od šljiva ili smo ispekli tepsiju od hrskavog krompira za celu porodicu u električnoj rerni, ali kako da se rerna sada brže ohladi?
Da li zaista ima smisla držati vrata otvorena dok se uređaj ne ohladi?
Pre svega, moramo reći da puštanje pećnice da se ohladi sa zatvorenim vratima neće oštetiti uređaj – iako će, naravno, vreme hlađenja biti duže nego ako ostavimo vrata otvorena: moderne električne pećnice su opremljene ventilatorima koji obezbediti pravilan izlaz toplog vazduha i vlage.
Naprotiv, postoje neki dobri razlozi zašto se ne preporučuje hlađenje pećnice sa otvorenim vratima.
Prvo, preterano vrući mlaz vazduha iz uređaja može oštetiti obližnji nameštaj – to se takođe navodi u napomenama glavnih proizvođača kuhinjskog nameštaja i važi i ako su vrata samo malo otvorena.
Nameštaj na koji bi uticaj toplote mogao najviše da utiče je onaj sa aluminijumskim frontovima, materijalom koji je veoma osetljiv na promene temperature.
Drvena vrata bi trebalo da manje pate od uticaja prekomerne toplote, ali boja se i dalje može oštetiti na duži rok. Ostavljanje vrata malo otvorena kako bi se omogućilo da vruć vazduh izađe takođe je daleko od dobre ideje.
U stvari, ova neprekidna napetost završava „naprezanjem“ šarki koje regulišu otvaranje i zatvaranje uređaja, koje se dugoročno mogu trajno oštetiti.
Ako zaista želite da vrata rerne budu otvorena, bolje je da ih otvorite do maksimalne širine.
Ovo može imati prednost u širenju prijatne topline unutar kuhinje, veoma prijatne ako je zima (malo manje tokom letnjih meseci), ali će takođe prouzrokovati da se miris onoga što smo kuvali širi po prostoriji.
Da ne pominjemo činjenicu da držanje vrata rerne potpuno otvorenim može predstavljati rizik za našu bezbednost i za one koji žive sa nama – posebno ako su mala deca: u njihovom prisustvu, izričito savetujemo da ne držite rernu otvorenom da se ohladi.
Preuzmite android aplikaciju.