Spremiti tanjir pileće supe za čoveka kada je bolestan praksa je koja postoji vekovima u svetu i nije rezervisana samo za naše prostore.

Danas ljudi širom sveta znaju za pileću supu kao univerzalnu pomoć tokom sezone virusa i prehlada.
Istraživanja pokazuju da je ukus ključan za lekovita svojstva pileće supe.
Pacijenti sa oboljenjima gornjih disajnih puteva uglavnom jedu manje ili uopšte ne jedu, jer akutna oboljenja izazivaju inflamatorni odgovor koji smanjuje apetit.
A ako ne jedemo, ne unosimo hranu koja nam je potrebna za oporavak.
Rezultati istraživanja pokazuju da ukus pileće supe može da podstakne apetit.
Učesnici u jednoj studiji su izjavili da se osećaju gladni nakon prve kašike supe.
Druga istraživanja sugerišu da ukus mesa poboljšava varenje hranljivih materija.
Kada naš mozak oseti preko receptora ukusa na jeziku, telo aktivira digestivni trakt da lakše apsorbuje proteine.
Ovo automatski utiče na smanjenje gastrointestinalnih problema.
Iako većina ljudi infekciju gornjih disajnih puteva ne povezuje sa stomačnim problemima, istraživanja su pokazala da kod dece virus gripa pojačava bol u stomaku, mučninu, povraćanje i simptome dijareje.
Smanjenje upale i začepljenog nosa
Upala je prirodni odgovor tela na povredu ili bolest; zapaljenje se javlja kada bela krvna zrnca migriraju u upaljeno tkivo da bi pomogla u lečenju.
Kada se ovaj inflamatorni proces javi u gornjim disajnim putevima, dolazi do prehlade, a odmah zatim začepljenog ili curenja iz nosa, kijanja, kašljanja i zgušnjavanja sluzi. Ali ako postoji manja aktivnost belih krvnih zrnaca u nosu, stvoriće se manje upale.
Zanimljivo je da istraživanja pokazuju da pileća supa zapravo može smanjiti broj belih krvnih zrnaca koji putuju do upaljenog tkiva.
To radi tako što direktno inhibira sposobnost neutrofila, vrste belih krvnih zrnaca, da putuju do upaljenog tkiva.
Ključni su sastojci
Da biste zaista razumeli umirujući i lekoviti efekat pileće supe, važno je da znate koje sastojke treba da koristite. Važno je da koristite piletinu koja obezbeđuje telu potpuni izvor proteina za borbu protiv infekcije.
Povrće obezbeđuje razne vitamine, minerale i antioksidante.
Rezanci su tu da daju telu ugljene hidrate koji su važni za energiju i brži oporavak.
Ako u supu dodate biber i beli luk, ovi sastojci će omekšati sluz.
Sama supa je odličan elektrolit, što je veoma važno ako prehlađena osoba ima temperaturu.
Ukratko, najnovija nauka sugeriše da pileća supa, iako nije apsolutni lek za prehladu i grip, pomaže u lečenju.
Preuzmite android aplikaciju.