Ako ste se pitali da li krompir treba oprati odmah nakon kupovine ili neposredno pre pripreme, stručnjaci imaju odgovor na ovo pitanje.
Najbolje ih je oprati prije pripreme, smatraju stručnjaci. Razlog zašto ih ne treba oprati ranije je taj što će nakon pranja biti plodno tlo za nakupljanje bakterija.
Isto tako, ako ih operete i negde odložite, velika je šansa da se ponovo zaprljaju.
Ako imate oguljen krompir, ali morate hitno da izađete iz kuće, postoji trik koji će ih održati u dobrom stanju nekoliko sati – stavite oguljeni krompir u hladnu vodu i frižider – tako će ostati tvrdi i neće se promeniti. boja.
U stvari, neki stručnjaci kažu da oguljeni krompir možete držati u vodi do jedan dan pre nego što ga upotrebite, a ovaj korak će takođe pomoći da se uklone sve bakterije koje se mogu nalaziti na njima.
Ponovo pranje krompira će takođe učiniti njegovu teksturu hrskavom, ali dodaje da ako se krompir ostavi u vodi duže od 24 sata, možete računati na ponovno nakupljanje bakterija, a kako će upijati vodu, neće više biti tako teški.
Ako ste u situaciji da ste suočeni sa velikom količinom prljavštine koju ne možete očistiti ni četkom, potopite krompir u mlaku vodu na 20 minuta kako biste otpustili prljavštinu i lakše ga oprali.
Krompir ne treba čuvati u frižideru
Ako ga držite u frižideru, može da promeni ukus, ali ne zbog niske temperature, već zbog vlage u frižideru. Zbog toga je najbolje mesto za čuvanje krompira veoma sveže mesto, suvo i mračno kao u podrumu.
Krompir stavite u platnenu ili papirnu kesu i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Držite ga dalje od svetlosti da ne postane zeleno. Ako ga čuvate u plastičnoj kesi, uverite se da je perforirana tako da vlaga može da izađe.
Takođe je važno da ga držite dalje od luka, jer će gasovi koje emituju ove vrste povrća pokvariti i jedno i drugo. Često ga pregledajte i izaberite sve proklijale ili smežurane, jer će brzo uticati na kvalitet ostatka. Mladi krompir se mnogo brže kvari, pa se može čuvati samo nedelju dana.
Preuzmite android aplikaciju.