Da li je spanać toksičan kada se ponovo zagreje? Ovo pitanje muči mnoge domaćice i na kraju nisu sigurne u odgovor.
Posle ručka ostalo je dovoljno spanaća u mleku za večeru. Iz opreza, mnoge domaćice će taj spanać baciti jer su negde pročitače pročitale, a i opšte je poznato, da jednom skuvan spanać ne treba podgrevati.
Ali šta je u toj teoriji zaista istina, a šta mit?
U ovoj preporuci zapravo ima istine zbog hemijskih reakcija koje se dešavaju u spanaću nakon kuvanja. Listovi spanaća izvlače mnogo nitrata iz zemlje tokom rasta. Ovo samo po sebi nije problem i potpuno je bezopasno. Ali kada se kuvani spanać ostavi na sobnoj temperaturi duže vreme, mikroorganizmi počinju da pretvaraju nitrat u nitrit. U kontaktu sa proteinima, nitrit se pretvara u nitroamin, koji ima kancerogeno dejstvo.
Savet da spanać ne treba podgrevati datira još iz vremena kada nije bilo frižidera.
Danas to više nije tačno. Kuvani spanać brzo ohladite, poklopite, odmah stavite u frižider i zagrevajte ne više od jednom.
Ako se pridržavate ovog saveta, nećete naštetiti svom zdravlju. Možete ga zagrejati i u mikrotalasnoj pećnici.
Spanać brzo zagrejte i ne držite ga dugo na toplom, jer ćete tako sprečiti pretvaranje nitrata u nitrite. Takođe, budite oprezni kada kuvate bebi spanać.
Bolje je da ga sami skuvate i upotrebite odmah jer su male bebe osetljivije i mogu jače da reaguju.
Čaj od lista smokve sa razlogom nazivaju „Eliksirom života“: Pomaže u ublažavanju mnogih tegoba
Preuzmite android aplikaciju.