Да ли је спанаћ токсичан када се поново загреје? Ово питање мучи многе домаћице и на крају нису сигурне у одговор.
После ручка остало је довољно спанаћа у млеку за вечеру. Из опреза, многе домаћице ће тај спанаћ бацити јер су негде прочитаче прочитале, а и опште је познато, да једном скуван спанаћ не треба подгревати.
Али шта је у тој теорији заиста истина, а шта мит?
У овој препоруци заправо има истине због хемијских реакција које се дешавају у спанаћу након кувања. Листови спанаћа извлаче много нитрата из земље током раста. Ово само по себи није проблем и потпуно је безопасно. Али када се кувани спанаћ остави на собној температури дуже време, микроорганизми почињу да претварају нитрат у нитрит. У контакту са протеинима, нитрит се претвара у нитроамин, који има канцерогено дејство.
Савет да спанаћ не треба подгревати датира још из времена када није било фрижидера.
Данас то више није тачно. Кувани спанаћ брзо охладите, поклопите, одмах ставите у фрижидер и загревајте не више од једном.
Ако се придржавате овог савета, нећете наштетити свом здрављу. Можете га загрејати и у микроталасној пећници.
Спанаћ брзо загрејте и не држите га дуго на топлом, јер ћете тако спречити претварање нитрата у нитрите. Такође, будите опрезни када кувате беби спанаћ.
Боље је да га сами скувате и употребите одмах јер су мале бебе осетљивије и могу јаче да реагују.
Čaj od lista smokve sa razlogom nazivaju „Eliksirom života“: Pomaže u ublažavanju mnogih tegoba
Преузмите андроид апликацију.