Početna > Novi Sad > Aktuelno

Aktuelno Novi Sad

Da li bi policija u Zapadnoj Evropi trpela nerede eko-ekstremista?

Odgovor na plan samozvanih eko-ekstremista, koji poslednjih dana blokiraju prilaz Šodrošu i svakog ko se približi fizički napadaju, prema oceni stručne javnosti, treba da bude odlučniji i oštriji, jer ovde nije reč ni o kakvim ekolozima, već militantnim ekstremistima koji sprečavaju gradsku vlast da sprovede viziju razvoja grada koja je ucrtana još pre 70 godina!

Šačica eko eksremista mesecima maltretira sve građane Novog Sada

Takođe, kako oni tvrde, ovi ekstremisti koji se izdaju za zaštitinike Šodroša, Ribarca i Kameničke Ade, zapravo su kočničari daljeg razvoja Novog Sada, jer sebe postavljaju iznad mišljenja čak 32 nadležne institucije koje su se prethodno pozitivno izjasnile o Generalnom urbanističkom planu i njegovom uticaju na životnu sredinu, nedvosmisleno dokazujući da je novi GUP, i sve što on previđa, potpuno na korist Novog Sada, njegovih građana, kao i daljeg razvoja grada. Međutim, ovi ekstremisti juče su na Šodrošu čak fizički nasrnuli na pripadnike policije, ali i medija, i bukvalno ih tukli!

U Evropi je odgovor policije na nasilje žestok i nedvosmislen

Ovakav scenario gotovo je nezamisliv u zemljama Zapadne Evrope gde policija na nasilje žestoko odgovara, koristeći suzavac, vodene topove, pa čak i bojevu municiju!

Tako je u julu mesecu holandska policija bojevom municijom pucala na poljoprivrednike koji protestuju zbog ograničavanja upotrebe đubriva i pokušaja države da drastično smanji broj grla stoke. Pored otvaranja vatre na demonstrante, policija je i hapsila poljoprivrednike koji blokiraju auto-puteve i prilaze gradovima.

Prošlog novembra, takođe, nasilini protesti koji su besneli Evropom zbog kovid mera, rezultirali su tučama, hapšenjima i oštrom reakcijom snaga bezbednosti. Policija je upotrebila vodene topove, suzavac, a u obuzdavanju nasilnih demonstranata korišćena je i konjica kao odgovor na grupu koja je bacala kamenje.

U Velikoj Britaniji su ekološki aktivisti u pritvoru proveli čak dva meseca zbog blokade auto-puta, dok smo u proteklom period bili svedoci da su u Srbije, ključne magistranle saobraćajnice bile nekoliko puta blokirane od strane eko eksremista.

Foto: NS Uživo
Uigrana matrica: Cilj ekstremista je uporno izazivanje haosa i nereda

Jasno je da ovo nisu nikakvi eko-aktivisti i mirni građani, već ekstremisti i nasilnici kojima je jedini cilj rušenje institucija i izazivanje nereda. Navodni kvazi ekolozi kojih nikada nije bilo više od nekoliko desetina, anarhističkim metodama, a sve predstavljajući kao navodnu građansku neposlušnost od samog početka su imali za cilj da izazovu incidente, sa čime je saglasan i Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost.

“Unuk Jevrema Brkovića, štićenika i plaćenika Franje Tuđmana, osnivača etnomontenegrinsko-hrvatskog pokret u Crnoj Gori, Brajan Brković, koji je i sam zagrebački obaveštajac i plaćenik Soroševe fondacije, zajedno sa Miranom Pogačarem, Aristeom Stakić (inače, zaposlenom na Radio-televiziji Vojvodine, koju plaćaju svi građani severne srpske pokrajine, kao javnu medijsku ustanovu) i još dvadesetak novosadskih ekstremista, anarhista, levičarskih fašista i gradskih zgubidana, pokušali su da izazovu haos na mestu izvođenja radova u vezi sa izgradnjom četvrtog mosta u Novom Sadu.

Gde su sad različite nevladine organizacije, udruženja novinara i drugi, da stanu u odbranu Emilije Marić, koja je brutalno napadnuta dok je radila svoj posao, zajedno sa ekipom Novosadske televizije. Napadnuta je i verbalno i fizički. Jesu li oni koji su je napali branioci demokratije i slobode reči“, upitao je Karanović.

On tvrdi da “ovi lažni ljudi, bez zanimanja ili sa neuspešnim karijerama, prikrivajući se iza “maske” ekoloških organizacija, otvoreno zastupaju antisrpske interese”.

“Smeta im novi most i razvoj Srpske Atine. Šta je to, nego antisrpsko delovanje? U napadu na Novi Sad i njegov razvoj, ovoj grupi gradskih terorista pridružili su se i poslanici opozicije u Narodnoj skupštini: Ćuta, koji juče nije znao kako se tačno zove mesto na koje je došao, pa ga je zvao Šordoš, Zelenović iz Šapca i još nekolicina, slobodno mogu da kažem neprijatelja ovog naroda i zemlje.

Poručio bih, Novosađani i Novosađanke ne dozvolite da Vas šačica kockara, opskurnjaka, neprijatelja Srbije, narkomana, lokalnih probisveta, naložnika lika i dela Josipa Broza, navede na autostradu mržnje protiv sopstvenog grada, sopstvene države i nacije. Ne verujte onima, kojima je “Hej Sloveni” i dalje himna. Himna Novog Sada, Srbije i celog srpstva bila je i ostala Bože pravde“, naveo je Karanović.

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Boža Spasić ističe da je “svakako reč o organizovanju delu nekih destruktivnih i opozicionih partija pod plaštom ekoloških pokreta”.
Foto: NS Uživo

“Njihov cilj je nasilničko ponašanje kako prema policiji, tako i prema novinarima i zaposlenima u objektima koje napadaju. Njihovo nasilničko ponašanje, napadi čak fizički na policiju i novinare se rade jer ih je neko iz tzv. pozadine ubedio da im neće biti ništa da će ih zaštititi politički i sudski putem advokata.

Notorna je činjenica da se za razliku od nekih policija na Zapadu srpska policija drži uzdržano. Očito da ta uzdržanost ne daje rezultate, tako da policijske snage efikasno svakog ekonasilnika treba brzo da privede pravdi.

Na Zapadu su organizovane specijalne jedinice za tuču i privođenje ekonasilnika što ćemo morati i mi da uradimo. Strah me da ceo taj nasilni eko pokret crpi snagu i finansije sa Zapada koji im i obećava da će u slučaju okršaja sa policijom preuzimati političke i diplomate mere prema vlastima u Beogradu. Policija je dužna da postupa prema nasilnicima u skladu sa zakonom“, izričit je Spasić.

Studentima UNS-a predstavljene mogućnosti obavljanja stručne prakse u „Toyo Tire Serbia“

Preuzmite android aplikaciju.