Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Да ли би полиција у Западној Европи трпела нереде еко-екстремиста?

Одговор на план самозваних еко-екстремиста, који последњих дана блокирају прилаз Шодрошу и сваког ко се приближи физички нападају, према оцени стручне јавности, треба да буде одлучнији и оштрији, јер овде није реч ни о каквим еколозима, већ милитантним екстремистима који спречавају градску власт да спроведе визију развоја града која је уцртана још пре 70 година!

Шачица еко ексремиста месецима малтретира све грађане Новог Сада

Такође, како они тврде, ови екстремисти који се издају за заштитинике Шодроша, Рибарца и Каменичке Аде, заправо су кочничари даљег развоја Новог Сада, јер себе постављају изнад мишљења чак 32 надлежне институције које су се претходно позитивно изјасниле о Генералном урбанистичком плану и његовом утицају на животну средину, недвосмислено доказујући да је нови ГУП, и све што он превиђа, потпуно на корист Новог Сада, његових грађана, као и даљег развоја града. Међутим, ови екстремисти јуче су на Шодрошу чак физички насрнули на припаднике полиције, али и медија, и буквално их тукли!

У Европи је одговор полиције на насиље жесток и недвосмислен

Овакав сценарио готово је незамислив у земљама Западне Европе где полиција на насиље жестоко одговара, користећи сузавац, водене топове, па чак и бојеву муницију!

Тако је у јулу месецу холандска полиција бојевом муницијом пуцала на пољопривреднике који протестују због ограничавања употребе ђубрива и покушаја државе да драстично смањи број грла стоке. Поред отварања ватре на демонстранте, полиција је и хапсила пољопривреднике који блокирају ауто-путеве и прилазе градовима.

Прошлог новембра, такође, насилини протести који су беснели Европом због ковид мера, резултирали су тучама, хапшењима и оштром реакцијом снага безбедности. Полиција је употребила водене топове, сузавац, а у обуздавању насилних демонстраната коришћена је и коњица као одговор на групу која је бацала камење.

У Великој Британији су еколошки активисти у притвору провели чак два месеца због блокаде ауто-пута, док смо у протеклом период били сведоци да су у Србије, кључне магистранле саобраћајнице биле неколико пута блокиране од стране еко ексремиста.

Фото: НС Уживо
Уиграна матрица: Циљ екстремиста је упорно изазивање хаоса и нереда

Јасно је да ово нису никакви еко-активисти и мирни грађани, већ екстремисти и насилници којима је једини циљ рушење институција и изазивање нереда. Наводни квази еколози којих никада није било више од неколико десетина, анархистичким методама, а све представљајући као наводну грађанску непослушност од самог почетка су имали за циљ да изазову инциденте, са чиме је сагласан и Огњен Карановић, директор Центра за друштвену стабилност.

“Унук Јеврема Брковића, штићеника и плаћеника Фрање Туђмана, оснивача етномонтенегринско-хрватског покрет у Црној Гори, Брајан Брковић, који је и сам загребачки обавештајац и плаћеник Сорошеве фондације, заједно са Мираном Погачарем, Аристеом Стакић (иначе, запосленом на Радио-телевизији Војводине, коју плаћају сви грађани северне српске покрајине, као јавну медијску установу) и још двадесетак новосадских екстремиста, анархиста, левичарских фашиста и градских згубидана, покушали су да изазову хаос на месту извођења радова у вези са изградњом четвртог моста у Новом Саду.

Где су сад различите невладине организације, удружења новинара и други, да стану у одбрану Емилије Марић, која је брутално нападнута док је радила свој посао, заједно са екипом Новосадске телевизије. Нападнута је и вербално и физички. Јесу ли они који су је напали браниоци демократије и слободе речи“, упитао је Карановић.

Он тврди да “ови лажни људи, без занимања или са неуспешним каријерама, прикривајући се иза “маске” еколошких организација, отворено заступају антисрпске интересе”.

“Смета им нови мост и развој Српске Атине. Шта је то, него антисрпско деловање? У нападу на Нови Сад и његов развој, овој групи градских терориста придружили су се и посланици опозиције у Народној скупштини: Ћута, који јуче није знао како се тачно зове место на које је дошао, па га је звао Шордош, Зеленовић из Шапца и још неколицина, слободно могу да кажем непријатеља овог народа и земље.

Поручио бих, Новосађани и Новосађанке не дозволите да Вас шачица коцкара, опскурњака, непријатеља Србије, наркомана, локалних пробисвета, наложника лика и дела Јосипа Броза, наведе на аутостраду мржње против сопственог града, сопствене државе и нације. Не верујте онима, којима је “Хеј Словени” и даље химна. Химна Новог Сада, Србије и целог српства била је и остала Боже правде“, навео је Карановић.

Бивши припадник Службе државне безбедности Божа Спасић истиче да је “свакако реч о организовању делу неких деструктивних и опозиционих партија под плаштом еколошких покрета”.
Фото: НС Уживо

“Њихов циљ је насилничко понашање како према полицији, тако и према новинарима и запосленима у објектима које нападају. Њихово насилничко понашање, напади чак физички на полицију и новинаре се раде јер их је неко из тзв. позадине убедио да им неће бити ништа да ће их заштитити политички и судски путем адвоката.

Ноторна је чињеница да се за разлику од неких полиција на Западу српска полиција држи уздржано. Очито да та уздржаност не даје резултате, тако да полицијске снаге ефикасно сваког еконасилника треба брзо да приведе правди.

На Западу су организоване специјалне јединице за тучу и привођење еконасилника што ћемо морати и ми да урадимо. Страх ме да цео тај насилни еко покрет црпи снагу и финансије са Запада који им и обећава да ће у случају окршаја са полицијом преузимати политичке и дипломате мере према властима у Београду. Полиција је дужна да поступа према насилницима у складу са законом“, изричит је Спасић.

Studentima UNS-a predstavljene mogućnosti obavljanja stručne prakse u „Toyo Tire Serbia“

Преузмите андроид апликацију.