Иако многи имају кактус у својим домовима, сигурно нису покушали да га једу.
Хиљадама година, кактус је био храна за домородачко становништво југозападних Сједињених Држава и Мексика. Такође, неки делови кактуса служе за фарбање тканина, али и лекова. Дакле, кактус није само биљка коју је лако одржавати, то је много више.
Шта је кактус?
Иако постоји много врста кактуса, најчешћа сорта која се користи као храна је кактус бодљикаве крушке (индијска смоква).
Ова врста кактуса има равне овалне листове познате као јастучићи. Једе се као поврће у мексичкој и централноамеричкој кухињи.
Али то није једини јестиви део кактуса, биљка такође даје ружичасто-црвено воће познато као бодљикава крушка или кактусова крушка.
Нутритивне вредности кактуса
Ако тражите храну која садржи пуно воде, не морате тражити даље од листова кактуса јер они садрже 91-95 посто воде.
Такође су богати влакнима, омега-3 масним киселинама и имају мало протеина. Што се тиче витамина и минерала, кактус садржи витамин Ц, витамин К, калијум, магнезијум и гвожђе.
Здравствене предности кактуса
Спречава болести
Желите да повећате унос антиоксиданата? Посегните за листовима кактуса који су пуни њих, посебно флавоноида и фенола.
Између осталог, кактус је богат витамином Ц, једним од најмоћнијих антиоксиданаса. Антиоксиданси су прилично моћни јер уклањају слободне радикале, штетна једињења која могу изазвати оксидативни стрес.
Оксидативни стрес повећава ризик од хроничних стања као што су болести срца и дијабетес типа 2.
Стимулише варење
Листови кактуса садрже и растворљива и нерастворљива влакна. Ово је одлична вест за ваша црева, јер су обе врсте влакана потребне за здраво варење.
Ево зашто: растворљива влакна се формирају у гел у гастроинтестиналном тракту, учвршћују вашу столицу и на тај начин спречавају дијареју.
Нерастворљива влакна, с друге стране, повећавају запремину столице и промовишу здраве покрете у гастроинтестиналном тракту, што може помоћи у сузбијању затвора, према Клиници Мејо.
Ове дигестивне предности примећене су у студији из 2020. у којој су додаци кактусовим влакнима ублажили симптоме синдрома иритабилног црева међу учесницима.
Међутим, ако нисте навикли на исхрану богату влакнима, садржај влакана у листовима кактуса може изазвати неке проблеме са варењем (блага дијареја, надимање, мучнина). Зато размислите о конзумирању кактуса у малим количинама како бисте помогли свом телу да се прилагоди.
Регулише ниво шећера у крви
Осим што имају позитиван ефекат на варење, кактусова влакна могу снизити ниво шећера у крви. Ово је изузетно важна предност јер висок ниво шећера у крви повећава ризик од дијабетеса типа 2.
Кактусова влакна успоравају апсорпцију глукозе, спречавајући нагли пораст шећера у крви (који може довести до дијабетеса типа 2 ако се јавља пречесто).
Међутим, ако имате дијабетес, морате бити опрезни са конзумирањем кактуса због његовог ефекта на снижавање шећера у крви.
Наиме, конзумирање кактуса уз узимање антидијабетика (који такође снижавају ниво глукозе у крви) може довести до хипогликемије (ниског шећера у крви).
Симптоми хипогликемије укључују неправилан рад срца, умор, анксиозност и знојење. Да бисте били сигурни, консултујте се са својим лекаром пре него што додате кактус у исхрану.
Подржава здравље срца
Растворљива влакна у листовима кактуса могу помоћи здрављу срца на неколико начина. Растворљива влакна се везују за честице холестерола у танком цреву, спречавајући их да уђу у ваш крвоток.
Влакна се затим излучују кроз столицу, одводећи са собом ЛДЛ (лош) холестерол из тела, помажући да се спречи висок холестерол у крви, главни фактор ризика за срчана обољења.
Такође, листови кактуса садрже каротеноиде, антиоксиданте који спречавају оксидативни стрес и на тај начин спречавају срчана обољења.
Стимулише хидратацију
Као што смо већ поменули, листови кактуса су одличан извор воде. Поред воде, кактуси садрже и хранљиве материје које су укључене у хидратацију, калијум и магнезијум.
Оба минерала су електролити, што значи да вам помажу да останете хидрирани. Хидратација је изузетно важна јер је вашем телу потребна течност за основне функције као што су уклањање токсина (урина и зноја) и одржавање телесне температуре.
Како припремити кактусе?
Изаберите свеж кактус, који има чврсте, светлозелене листове. А овде је реч о кактусу бодљикаве крушке (индијска смоква). Обавезно пажљиво рукујте њиме и уклоните мало трње. Када их уберете и очистите, можете их чувати у фрижидеру око недељу дана.
Када одлучите да припремите кактус, носите дебеле рукавице и добро га исперите водом. Једном руком држите лист на месту, а затим другом руком пређите тупим ножем по његовој површини да бисте уклонили трње.
На крају га огулите, затим можете да га исечете на коцкице или на неки други начин, у зависности од вашег рецепта.
По укусу, сирови и кувани листови кактуса имају сличан укус. Укус је веома благ, сличан шпарогама, али нешто киселији. Када је у питању текстура, сирови кактус је хрскав, али има желатинозни премаз. Међутим, када се кувају, листови кактуса могу бити хрскави или мекани.
Дакле, можете их јести сирове, куване, пржене, као и свако друго поврће. И сирови и кувани листови кактуса су одлични у салатама.
Преузмите андроид апликацију.