Почетна > Живот и стил
Живот и стил

5 добрих разлога да једете трешње овог лета

Фраза „додати трешњу на врх”, поред метафоричког, може имати и дословно значење, посебно када су у питању здравствене ствари.
Фото: Pixabay/JillWellington

Ови мали рубин-црвени плодови слатко-киселог укуса нису само одличан додатак колачима, колачићима и разним пецивима, већ су и сами снажан извор антиоксиданата.

Ово су разлози зашто их треба укључити у исхрану.

Eлиминишу несаницу

Ако имате проблема са спавањем или узимате суплементе мелатонина пре спавања јер имате несаницу, свакако би требало да додате вишње у своју исхрану. Они садрже мелатонин и стога природно промовишу здрав и квалитетан сан.

Снижавају холестерол

Истраживања су показала да вишње, а посебно сокови и пића од њих, благотворно утичу на снижавање ЛДЛ холестерола, који је најодговорнији за већи ризик од срчаног удара. Сок од трешње може бити користан и за чишћење масне јетре, јер снижава триглицериде.

Регулишу крвни притисак и спречавају дијабетес

Трешње помажу у регулисању и систолног и дијастолног крвног притиска и на тај начин стабилизују хипертензију. Због своје киселости ово воће има и низак гликемијски индекс, што значи да не изазива скокове инсулина и на тај начин спречава дијабетес. Поред тога, трешње су одличан извор угљених хидрата за оне који већ имају дијабетес типа ИИ.

Смањују симптоме артритиса и гихта

Трешње имају антиинфламаторна својства и могу да ублаже бол, а добре су и за пацијенте са остеопорозом јер пружају заштиту од хабања ћелија. Међутим, оно што је још важније је чињеница да ово воће ублажава болове који настају као последица артритиса и гихта.

Поправљају расположење

Истраживања су показала да трешње, посебно слатке, поправљају расположење јер смањују ниво кортизола – хормона стреса.

Ne držite otvorene konzerve u frižideru – loše za kvalitet ali i ukus hrane

Преузмите андроид апликацију.