Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Научници открили праисторијско порекло кафе

Истраживачи са Универзитета у Бафалу у Њујорку открили су геном врсте Арабика и пратили њено порекло до природног укрштања између две друге врсте кафе, до којег је дошло, према проценама, пре 610.000 до милион година у шумама Етиопије.
Фото: Pexels/Juan Pablo Serrano Arenas

Истраживачи су секвенцирали геноме 39 сорти арабике, укључујући и примерак из 18. века, како би створили до сада најквалитетнији геном ове врсте, чије је научно име Coffea arabica. Такође су открили специфичан регион генома који може бити кључан за узгој или генетски инжењеринг како би се повећала отпорност на болести, преноси Ројтерс.

„Арабика је једна од водећих светских сировина, заузима велики део пољопривредних економија земаља у којима се узгаја. Кафа је богат извор антиоксиданата, и наравно, кофеина – који помаже мени и остатку света да останемо будни“, рекао је биљни еволуциони биолог Виктор Алберт, један од водећих аутора студије објављене ове недеље у часопису Nature Genetics.

Истраживање је показало да је популација Арабике расла и опадала током миленијума како се клима загревала и хладила. Прво су је узгајали људи у Етиопији и Јемену, а затим се проширила широм света.

„Кафа и човечанство су уско повезани кроз историју. У многим земљама произвођачима, кафа арабика представља више од усева, она је део културе и традиције“, рекао је један од аутора студије Патрик Дескомб, виши стручњак за геномику у Nestle Research-у и предавач у швајцарском Федералном институту за технологију (ЕПФЛ).

Утврђено је да Арабика има низак генетски диверзитет због мале величине популације, а врсте, подложне штеточинама и болестима могу се узгајати на ограниченом броју локалитета где су климатски услови повољни, а опасности од болести ниже.

„Истраживање утире пут ка новим приступима узгоју кафе, што ће на крају довести до развоја нових сорти са побољшаном отпорношћу на болести, климатским променама и са новим квалитетима укуса“, рекао је Дескомб.

Кафа је једно од најшире конзумираних напитака на свету и процењује се да се дневно конзумира око 2,25 милијарди шољица. То је и једна од роба којом се највише тргује, а арабика представља већину светске производње кафе.

Арабика је настала, кажу истраживачи, као природна хибридизација између две родитељске врсте – Coffea cenephora и Coffea eugenioides. Врста цанепхора се зове Робуста кафа и њен геном је секвенциран 2014. Робуста се обично користи у инстант кафи, док се сматра да арабика има супериоран и префињен укус.

Врста Робуста је аутохтона у шумама екваторијалне Африке.

„Робуста је позната и по томе што је прилично отпорна на главне штеточине и болести кафе – отуда и њен назив Робуста, за робусност“, рекао је Дескомбс Врста Coffea eugenioides  расте на великим надморским висинама у Кенији.

Узорак из 18. века секвенциониран у студији био је из узорка ускладиштеног у Лондону који је користио шведски природњак Карл Лине како би именовао врсту кафе.

Zašto je za decu važno da cela porodica jede za stolom?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке