Početna > Život i stil
Život i stil

5 dobrih razloga da jedete trešnje ovog leta

Fraza „dodati trešnju na vrh”, pored metaforičkog, može imati i doslovno značenje, posebno kada su u pitanju zdravstvene stvari.
Foto: Pixabay/JillWellington

Ovi mali rubin-crveni plodovi slatko-kiselog ukusa nisu samo odličan dodatak kolačima, kolačićima i raznim pecivima, već su i sami snažan izvor antioksidanata.

Ovo su razlozi zašto ih treba uključiti u ishranu.

Eliminišu nesanicu

Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina pre spavanja jer imate nesanicu, svakako bi trebalo da dodate višnje u svoju ishranu. Oni sadrže melatonin i stoga prirodno promovišu zdrav i kvalitetan san.

Snižavaju holesterol

Istraživanja su pokazala da višnje, a posebno sokovi i pića od njih, blagotvorno utiču na snižavanje LDL holesterola, koji je najodgovorniji za veći rizik od srčanog udara. Sok od trešnje može biti koristan i za čišćenje masne jetre, jer snižava trigliceride.

Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes

Trešnje pomažu u regulisanju i sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju. Zbog svoje kiselosti ovo voće ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove insulina i na taj način sprečava dijabetes. Pored toga, trešnje su odličan izvor ugljenih hidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.

Smanjuju simptome artritisa i gihta

Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu da ublaže bol, a dobre su i za pacijente sa osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije je činjenica da ovo voće ublažava bolove koji nastaju kao posledica artritisa i gihta.

Popravljaju raspoloženje

Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, popravljaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.

Ne držite otvorene konzerve u frižideru – loše za kvalitet ali i ukus hrane

Preuzmite android aplikaciju.