Umerena konzumacija crne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je grupa britanskih naučnika.
Stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu sproveli su istraživanje u kojem je učestvovalo više od 13 hiljada ljudi. Oni su se fokusirali na utvrđivanje odnosa između konzumiranja čokolade i pojave depresije.
Da bi to uradili, volonterima su postavljana pitanja o količini i vrsti slatkiša koje jedu i njihovom emocionalnom stanju.
Naučnici su uzeli u obzir i faktore kao što su nivo fizičke aktivnosti i prisustvo loših navika, posebno pušenja.
Rezultati su pokazali da su ljubitelji crne čokolade znatno manje skloni depresiji od onih koji je uopšte ne jedu.
Subjekti koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu imali su 70 posto manje znakova bolesti. Pored toga, za četvrtinu učesnika ankete koji su redovno jeli 104 do 454 grama slatkiša, verovatnoća razvoja depresije smanjena je za 58 odsto u poređenju sa onima koji nisu uključili čokoladu u svoju ishranu.
Naučnici naglašavaju da takav efekat ima samo čokolada sa visokim sadržajem kakaa. Postoji niz mehanizama pomoću kojih čokolada može sprečiti nastanak depresije ili smanjiti njene simptome, primećuju istraživači.
Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni uticaj na ljudsku psihu.
Čokolada sadrži brojne psihoaktivne supstance, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osećaj bola, i nekoliko endogenih biogenih amina, uključujući feniletilamin, jedinjenje koje igra važnu ulogu u regulaciji raspoloženja.
Štaviše, crna čokolada je bogata antioksidansima koji smanjuju upale u organizmu, čije je prisustvo, prema mišljenju stručnjaka, takođe direktno povezano sa pojavom stresa i anksioznosti.
Ranije su poljski naučnici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezijuma, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima, i crno vino, izvor korisnog antioksidansa resveratrola, blagotvorno utiču na zdravlje ljudi.
Prema rečima stručnjaka, upotreba proizvoda sa antiinflamatornim svojstvima smanjuje verovatnoću prerane smrti za 18 odsto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu smanjuje rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti za 20 odsto i od raka za 13 odsto.
Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme
Preuzmite android aplikaciju.