Чоколаде поскупљује у свету због цене сировине, али то је узрок гледано само „на прву лопту”, пише сајт „The Southafrican”. Статистичари су израчунали просечно повећање цене чоколаде у мају од 14 одсто у односу на мај прошле године, али више од 63 одсто од 2017.
Неколико фактора је у игри мада главни разлог јесте повећање глобалних цена какаа које су расле у последње три године и 2024. достигле максимум за 46 година.
Подручја западне Африке која се баве производњом какаа су највећа у свету. Временски обрасци Ел Ниња који негде доносе дуготрајну сушу, а негде обилну кишу, негативно су утицали на те области. Утицале су и болести усева, али и геополитичке тензије због рата Русије против Украјине који утичу на тржиште ђубрива.
Ел Нињо је проузроковао суво време у западној Африци и допринео проблемима на плантажама, као што је вирусна болест изданака.
Недостатак какао зрна довео је ове године скоро до затварања фабрика за прераду у Обали Слоноваче и Гани. Ове две земље дају 60 одсто светске производње.
Иако су приноси смањени, глобална потражња расте. То је створило глобалну неравнотежу понуде и тражње и резултирало много вишим ценама.
Тржишни стручњаци предвиђају да ће глобалној несташици какаа ускоро доћи крај. Опоравак производње какаа у највећим светским узгајалиштима требало би да стави тачку на ту огромну несташицу, према брокеру робе Марек Гроуп.
Та група очекује да ће производња какаа премашити потражњу у предстојећој сезони 2024-25 која почиње у октобру. То би означило прву годину суфицита после три узастопне сезоне дефицита.
Очекивани бољи временски услови у западној Африци такође ће се позитивно одразити на производњу какаа.
Блумберг је приметио да је влажније време у западној Африци већ помогло да се цене какаа раније ове године спусте са историјских максимума.
Преузмите андроид апликацију.