Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Целер – рудник здравља

Целер, поврће важно за људско здравље препуно заштитних једињења, познато још старим Грцима
Фото: Pexels/Anna Tarazevich

Мирисне ароме, тамне боје лишћа, ово поврће, због богатства витаминима и минералима користи се за јачање организма. Употребљава се као зачин, прилог главном јелу, а све чешће се користи у припреми напитака.

Лист и корен целера су богати витаминима, минералима, влакнима, етарским уљима и другим нутријентима. Корен целера је изузетно богат витамином К и витамином Ц.

Ово поврће садржи јединствено једињење 3-n-бутилфталид, које је заслужно за смањење холестерола. Екстракт целера, показао се као веома добар у снижавању липида у крви и у обарању нивоа глукозе у плазми одраслих особа.

Поред тога, целер у свом саставу садржи и мноштво антиоксиданаса и полисахарида за које је познато да делују противупално, посебно флавоноидни и полифенолски антиоксиданси.

Фенолне киселине, као што су кофеинске и ферулне, затим флаваноли попут кверцетина, су хранљива једињења које су истраживачи идентификовали у овом поврћу.

Како целер поседује својство којим је могуће смањити упалу, може се употребљавати при лечењу упалних стања, као што су болови у зглобовима (артритис), гихт, инфекције бубрега и јетре, проблеми са кожом.

Целер има способност да подстиче производњу урина, користан је у борби против бактеријских инфекција, како у дигестивном тракту, тако и у репродуктивним органима и уринарном тракту.

Целер је синоним за електролите. Он хидрира наш организам на дубоком ћелијском нивоу. А тиме смањује могућност појаве мигрене.

Нека истраживања су показала да је ово поврће изузетно добро за отклањање циста у репродуктивним органима.

Конзумирање целера најбољи је начин да ваша црева алкализујете. Минерали присутни у целеру ће подићи вредност рН вашег организма и избацити токсичне киселине из њега.

Етанолски екстракт, који је у саставу овог поврћа, изузетан је за очување слузнице дигестивног тракта, те га је добро примењивати код болести иритабилног црева. Такође, добар је за смањење стварања болних чирева, добар је за стомак и цревни систем.

Целер садржи хемијске састојке као што су флавоноиди, танини и алкалоиди. Ова једињења контролишу ниво ослобађања желудачане киселине.
Фото: Pixabay/Tanks for your Like

Хипертензија, као једна од најчешћих болести данашњег друштва, може да се контролише применом овог поврћа као помоћне терапије.

Хранљиве материје у целеру делују релаксирајуће на глатке мишиће, чиме се побољшава проток калцијума и калијума кроз ћелије из њих, што за последицу има смањење крвног притиска.

Одређене студије су показале да полиацетилени помажу у смањењу токсичности и боре се против стварања карцинома, посебно код рака дојке, црева и леукемије.

Сок од целера најбоље одмара тело. Пијте пуну чашу свежег сока од целера на празан стомак свако јутро и убрзо ћете уочити све добробити које ово поврће доноси вашем организму.

Ова намирница има веома мало калорија, па је из тог разлога веома погодна у борби против гојазности. Влакна присутна у целеру створиће осећај ситости и на тај начин избећи ће се непотребно преједање.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.