Početna > Život i stil
Život i stil

Čaj od kantariona i divljeg origana odličan za visoke temperature

Obe biljke su čuvene po svojim lekovitim svojstvima
Foto: Unsplash/Massimo Rinaldi

Jak i snažan imunitet mora se održavati tokom cele godine, posebno na prelasku godišnjih doba i u vreme svetske pandemije koronavirusa, a preventiva iz narodne apoteke ključna je za očuvanje opšteg zdravlja organizma.

Poznati ruski travar Dmitrij Jurovski preporučuje biljne čajeve za letnju sezonu da organizam pripremamo za visoke temperature, koji podižu životnu energiju i nadoknađuju deficit vitamina u organizmu.

Kantarion i origano

U Rusiji je oduvek bio vrlo cenjen čaj od kantariona i divljeg origana. On ima antioksidantno i antibakterijsko delovanje, povećava otpornost na viruse, a pritom ublažava simptome depresije.

Foto: Pixabay/Finjam

Kantarion je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim dejstvima, a zahvaljujući protivupalnom dejstvu koristi se za sanirane rana i opekotina.

Takođe se upotrebljava kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, za poremećaje varenja, stimulaciju lučenja želudačnih sokova i olakšanja varenja.

Origano se koristi već hiljadama godina. Aktivna jedinjenja koja daju biljci jedinstven i prijatan miris su timol, pinen, limonen, karvakrol, ocimen i kariofilen.

Veruje se da origano sadrži veliki broj snažnih antioksidansa i da ispoljava antibakterijsko dejstvo.

Foto: Pixabay/Redbud Patriot
Recept za čaj

1/2 kašičice cveta kantariona

1/2 kašičice divljeg origana

250 ml vode

Pola kašičice cveta kantariona pomešajte sa istom količinom divljeg origana. Prelijte smesu sa 250 mililitara ključale vode i ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte svakodnevno jednu do dve čaše napitka.

Pre uzimanja bilo kog čaja konsultujte se sa lekarom. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama, pacijentima koji pate od hipertenzije i ljudima koji depresiju leče medikamentima, navodi „Magazin.novosti“.