Почетна > Путовања
Путовања

Будимпешта: Егзотика у комшилуку

Да бисмо посетили занимљиве градове са фасцинантном историјом и културом не морамо увек путовати далеко од куће. Будимпешта је један од примера за ово.
Фото: Pixabay/charlemagne

На тристотинак километара од Новог Сада, на месту где се Панонска низија судара са благим брежуљцима, отварају нам се врата у свет раскошне архитектуре, термалних бања, врелог чардаша и опојних вина.

Идеална је дестинација за продужени викенд, а вратићемо јој се готово сигурно јер има да понуди много тога.

Некадашња престоница доње Паноније, а данас главни град Мађарске је топографски, али и кад је “вајб” у питању, подељен на два дела.

Фото: Unsplash/Joseph Sun

Са западне стране Дунава је аристократски и брдовити Будима, а са источне урбана и ужурбана Пешту. Будимпешта је град са близу два милиона становника и све више посетилаца будући да је њена туристичка понуда разноврсна, а цене прихватљиве.

Овде ће се најлепше провести хедонисти у потрази за љутим гурманлуцима, топлим базенима, добрим вином, али и – стриптиз баровима.

Главни град Мађарске мешавина је разних култура, будући да су га насељавали Римљани, Турци, Аустријанци, Руси, и да га је свако почастио својим наслеђем.

Иако је будимпештански метро (кажу, други најстарији на свету) прелеп, трамваји модерни, а аутобуси тачни, најбољи начин да упознате град, али и сварите укусне кобасице, јесте шетња. Будимпешта није превелика, те се до главних атракција може лако стићи пешке.

Фото: Unsplash/Liam Mckay

Добра полазна тачка била би улица Ваци, главна пешачка и шопинг зона, или Ворошмарти трг на коме се налази чувена посластичарница „Жербо“ с истоименим колачима.

Војвођанима овај колач неће бити велика атракција, будући да нам је добро познат под именом “Жербо коцке” из кухиње наших бака и мама, али у амбијенту ове традиционалне посластичарнице свакако ћемо уживати.

Из центра града се брзо стиже и до Дунава, а уз реку је најлепше. Не претерујемо ако кажемо да је ово шеталиште једно од најромантичнијих у Европи, захваљујући силној реци и прелепим мостовима.

Најпознатији је свакако Ланчани мост кога је половином 19. века саградио гроф Иштван Сечењи, након сазнања да му је отац умро у Бечу.

Фото: Unsplash/Anna Hunko

Децембра 1841. зима је била хладна како само у Панонији зна да буде, понтонски мост је био затворен, те је гроф чекао недељу дана да би кренуо у Беч и сахранио оца.

Тада је обећао да ће без обзира на цену саградити мост између Будима и Пеште, а овај чин је три деценије касније довео до званичног уједињења града.

Данас је овај мост један од седам који спајају Будим и Пешту, а на њих се пружа незаборавни поглед са Цитаделе на брду Гелерт.

Фото: Unsplash/Dale Pike
Шетња кроз Будим је захтевнија, посебно за туристе из равнице, јер је овај део града брдовит и стрм, али и лепша због чистијег ваздуха и шума.

Ако се преко запутите мостом Маргит, наићи ћете на још један градски симбол – острво Маргит, најбоље место за рекреацију, журке, пикник, или уживање на трави уз боцу вина, познато по фестивалу Маргит сигет.

Кад год да се запутите у Будимпешту, а нарочито зими, понесите купаћи костим, јер овај град лежи на преко 120 термалних извора из којих се свакодневно излије 70 милиона литара воде.

Фото: Pixabay/Baklava
У бројним градским бањама са саунама, затвореним и отвореним термалним базенима, туристи и локалци уживају у свако доба године.

Истина је да није лако претрчати по поледици и на нула Целзијуса оних двадесетак метара од свлачионице до топлог базена, али можда је и најбољи доживљај брчкати се у сумрак у топлој води у бањи Сечењи док око вас веје снег.

Ова импозантна грађевина у арт ново стилу има на десетине базена, сауне и парна купатила, али и мозаике, мермерне стубове и скулптуре змајева и лавова из чијих уста шикља топла вода.

Још раскошнија је бања Гелерт коју редовно посећују припадници шоу бизниса из целог света.

И они који никада нису били у Будимпешти, сигурно би је препознали по – Парламенту.

Фото: Unsplash/MArk Maraz

Најупечатљивија зграда у граду која се огледа у Дунаву неодољиво подсећа на британски Парламент од кога је по један метар је дужа и шира, што је, после букурештанског, чини другим највећим Парламентом у Европи.

У зграду је уграђено 40 килограма злата од 22 и 23 карата, а управо ту се чува и круна некадашњих мађарских краљева.

Осим Парламента, у Будимпешти не пропустите да обиђете и синагогу, другу у свету по величини, за коју кажу да је током неких хладних будимпештанских зима била затворена јер ју је врло тешко угрејати.

Аутор текста: Н. К.

Galicija: Drugačija Španija

Преузмите андроид апликацију.